Dit schilderij van de tien jaar geleden gebouwde Olympic Orion is te zien op de expositie in de bibliotheek.
Dit schilderij van de tien jaar geleden gebouwde Olympic Orion is te zien op de expositie in de bibliotheek. (Foto: Kor Kegel)

Lenie Simons-Molenwijk krijgt in BiblioArt een zee van ruimte

Het voordeel van het wonen op Rozenburg is voor een schilder van maritieme objecten dat je dagelijks aan alle kanten de scheepvaart ziet passeren. Een wandeling langs het Calandkanaal of Het Scheur kan dan bijzonder inspirerend zijn.

Door Kor Kegel

Lenie Simons-Molenwijk is 77 jaar en schildert nog altijd wat haar fascineert. Zaterdagochtend wordt er in de bibliotheek aan de Molenweg een tentoonstelling van haar schilderijen geopend. Het is een solotentoonstelling en Lenie krijgt er alle ruimte. Deze editie van Biblio Art is precies een maand te bezichtigen. Biblio Art is een samenwerkingsverband tussen Stichting Kunst en Cultuur Rozenburg (SKCR) en de bibliotheek.

Lenie Molenwijk ging in 1975 les nemen bij De Wijdele, een stichting een jaar eerder was opgericht en die op Rozenburg velerlei creatieve cursussen organiseerde. Bij Maarten Walters verdiepte Lenie zich in druktechnieken en van Leo van Oudheusden leerde ze keramiek te maken. Daarna ging ze naar de kunstacademies van Rotterdam en Den Haag. 


In 1980 debuteerde ze in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Daar ontmoette ze Reint de Jonge, een zeeschilder die publiceerde in De Blauwe Wimpel, een maandblad over scheepvaart met een accent op Nederland en Belgiƫ. Het bracht haar ertoe om, waar ze de schepen en booreilanden minutieus naschilderde, aan het water en de luchten een eigen draai te geven. Anders zou het te veel fotografie lijken en het moest wel schilderachtig blijven.


Ze was productief en had tentoonstellingen in Wijkmuseum Hillesluis in Rotterdam (1983), het Visserijmuseum in Vlaardingen (1993), Museum Scheveningen (1995), het Katwijks Museum (2000 en 2001), het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder (2005), het Nationaal Baggermuseum in Sliedrecht (2008) en het Nationaal Sleepvaartmuseum in Maassluis (2016 en 2017). Daarnaast had ze sinds 1988 een jaarlijkse expositie in hotel De Beer in de Europoort. Het leverde haar geregeld publiciteit op in De Blauwe Wimpel. Voorts exposeerde ze in galeries en bibliotheken.


SKCR-bestuurslid Nel Langbroek opent de expositie van Lenie Simons-Molenwijk zaterdag om 11.00 uur. De expositie staat in het teken van 150 jaar Nieuwe Waterweg. De entree is gratis.