Lekker struinen in de ruige natuur.
Lekker struinen in de ruige natuur. (Foto: : IVN.)

Struintocht op de Landtong altijd bijzonder

Een struintocht op de Landtong Rozenburg is nergens zo interessant als in die gerepte en ongerepte Begrazingsweide met haar Schotse Hooglanders. Ook door haar ligging midden in de Rotterdamse Haven. Dat zegt Wim van Vliet, een van de natuurgidsen van IVN.

Door Kor Kegel

De natuurorganisatie komt daar niet zomaar mee op dit moment. Het belang van een groene Landtong is politiek hevig in discussie. Het is extra van belang, omdat Zuid-Holland maar zes procent groen heeft, terwijl het streven tien procent is.


Andere aanleiding: de struintocht die het IVN voor aanstaande zaterdag uitgestippeld heeft. “Trek laarzen of stevige schoenen aan, want we gaan ook van de begaande paden af,” adviseren de vier beschikbare IVN-natuurgidsen. “We gaan door ruw terrein. Het kan drassig zijn. Een lange broek is ook aangeraden.”

De gidsen kunnen onafgebroken vertellen over de vlinders en insecten, de bijzondere flora en fauna die op de Landtong Rozenburg voorkomt. IVN is onder de indruk van de vegetatie en biotopen op de verschillende niveaus in het landschap van de Landtong.


De struintocht voltrekt zich geheel binnen de zestig hectare van de Begrazingsweide. Het wordt een wandeling zonder wandelpaden. “Soms maken we gebruik van de wissels van de Schotse hooglanders. Met wat geluk zullen we die grote grazers ook ontmoeten. De teruggekeerde oeverzwaluwen zullen we zeker zien. Er groeien veel prachtige planten op de Landtong. Hopelijk bloeit de gele lis en ontdekken we zelfs orchideeën. We gaan echt struinen op de mooiste plekjes van dit bijzondere natuurgebied midden in de Rotterdamse haven. Natuurlijk komt ook de geschiedenis van dit boeiende gebied aan de orde.”

De vier natuurgidsen gaan ieder met maximaal tien deelnemers op pad, zodat elke deelnemer voldoende ruimte krijgt om meer op te steken van de natuur, de ontstaansgeschiedenis en het beheer. De gidsen zullen alle vragen naar vermogen beantwoorden.


De struintocht overmorgen is geschikt voor alle leeftijden, als je maar goed ter been bent. Honden zijn binnen de Begrazingsweide in verband met de Hooglanders niet toegestaan, ook niet aangelijnd.


De struintocht begint zaterdag om 9.30 uur bij het Educatief Informatie Centrum (EIC) en zal anderhalf tot twee uur duren. Deelname is gratis, maar vooraf aanmelden is verplicht. Dat kan uiterlijk vandaag nog via:

ivn.voorneputtenrozenburg@gmail.com