Eindelijk het straatnaambord dat het goed aangeeft.
Eindelijk het straatnaambord dat het goed aangeeft. (Foto: Patrick Wanders.)

Fout straatnaambord Boulevard vervangen

Eindelijk is een foutief straatnaambord aan het eind van de Vinkseweg weggehaald en vervangen door een bord met de goede vermelding. ‘Boulevard’ staat er nu te lezen. En dat klopt.

Door Kor Kegel

Jarenlang stond er een bord met de naam Noordzeeweg. Zo leek het alsof de Noordzeeweg een zijstraatje had dat ook Noordzeeweg heette. Maar het boomrijke laantje tussen hondenschool WAF en de rioolwaterzuivering heet officieel Boulevard. Het bord met ‘Noordzeeweg’ schiep verwarring.


Dat de fout ooit gemaakt is, laat zich enigszins verklaren. De Boulevard is op Rozenburg de weg die van de Botlekweg tot aan de rioolwaterzuivering loopt, evenwijdig aan Het Scheur. Het is ook een echte boulevard in de zin van een brede straat langs het water, waar je kunt wandelen en flaneren. Het laatste stukje Boulevard van de rioolwaterzuivering tot aan de Noordzeeweg heeft een heel ander karakter met zijn fraaie bomenrijen aan weerszijden. Toch is dat ooit ook Boulevard gedoopt en om precies te zijn op donderdag 24 augustus 1967 door het college van burgemeester en wethouders van Rozenburg.


De Noordzeeweg heeft een gelijknamig zijstraatje helemaal niet nodig. Met zijn (afgerond) 11,2 kilometer is het een van de langste straten van Rotterdam. Het deel op de Landtong telt daarvan 9,3 kilometer. De naam Noordzeeweg is vastgesteld op donderdag 18 april 1963 door burgemeester en wethouders van Rozenburg. Opvallend is dat de straatnamenbase van het Stadsarchief Rotterdam meldt dat de Noordzeeweg evenwijdig loopt aan de Nieuwe Waterweg. Dat is niet onjuist, maar logischer zou het zijn om te melden dat de Noordzeeweg evenwijdig loopt aan het Calandkanaal; die ligt er immers dichter bij.