Ron van Leeuwen is blij dat de invoering van 30 km langs zijn school gepaard gaat met snelheidsremmende maatregelen.
Ron van Leeuwen is blij dat de invoering van 30 km langs zijn school gepaard gaat met snelheidsremmende maatregelen. (Foto: Charlotte Groeneveld.)

De Rozenhorst is blij met 30 km op Laan van Nieuw Blankenburg

Er zijn geregeld gevaarlijke situaties op de Laan van Nieuw Blankenburg. Ouders en verzorgers maken al heel lang hun ongerustheid kenbaar en ook basisscholen De Rozenhorst en De Rank hebben bij de Rozenburgse politiek aan de bel getrokken.

Door Kor Kegel

En nu wordt er dus zowaar de maximumsnelheid van dertig kilometer per uur ingevoerd op het deel van de Laan van Nieuw Blankenburg tussen de Rembrandtsingel en de Burgemeester Just de la Paisièresstraat. “Daar zijn we blij mee,” zegt Ron van Leeuwen. De directeur van De Rozenhorst drong er al op aan, toen hij een kleine twee jaar geleden werd aangesteld bij de rooms-katholieke basisschool aan de Jan Tooropstraat. Aan de zijde van de Jan Tooropstraat is er niets aan de hand, lekker rustig, maar de scholieren die uit de Rivierenbuurt komen moeten elke doordeweekse dag weer ontzettend voorzichtig zijn.


“Ik heb geleerd dat je voor een zebrapad stopt om voetgangers voor te laten gaan,” zegt Ron van Leeuwen. “Laat ik vooropstellen: er zijn gelukkig veel automobilisten die dat ook doen. Ze stoppen keurig om de kinderen te laten oversteken. Maar ik zie te vaak ook auto’s die keihard doorrijden en dan is het levensgevaarlijk. Hou toch rekening met elkaar, denk ik dan.”

Dan moet de snelheidsbeperking maar afgedwongen worden, vindt hij. Invoering van een 30 km-zone alleen is niet afdoende, want de politie controleert daar niet op, maar als de zonering hand in hand gaat met het aanbrengen van drempels en een ander soort bestrating – klinkers in plaats van asfalt –, dan is er veel gewonnen. Want snelheidsduivels raken niet graag de onderkant van hun auto kwijt, zoals hij fijntjes opmerkt. Ideaal zou hij het vinden als ook met knipperlichten en tekens op het wegdek de herkenbaarheid van de 30 km-zone groter wordt, ook in het donker.

“Ik ben er blij mee en de school ook. We willen allemaal een zo veilig mogelijke schoolomgeving. Kinderen van de basisschool behoren tot een kwetsbare leeftijdscategorie.

Landelijke verkeersexamens

De Rozenhorst geeft les uit de Verkeerskrant en gebruikt de digitale methode van Veilig Verkeer Nederland (VVN). In eerdere jaren werd wel gebruikt gemaakt van het Rotterdamse Verkeersmenu met gratis educatie. Deze werden gegeven door externe docenten met de bedoeling dat onder anderen vrijwilligers het overnamen en voortzetten. Dat bleek moeilijk structureel te organiseren en het was al beëindigd toen Ron van Leeuwen op 1 augustus 2020 directeur werd. Naast de verkeerslessen doet de school ook mee aan de landelijke verkeersexamens va VVN, zowel theorie als praktijk, en dat bevalt goed. In de maand juni krijgen de leerlingen van groep 7 en 8 ook dodehoeklessen te geven en dat is met het oog op de tijdelijke toename van vrachtverkeer op de Laan van Nieuw Blankenburg heel verstandig, zegt Ron van Leeuwen. Zolang het kruispunt met de Volgerweg opgebroken is, wordt het vrachtverkeer omgeleid langs zijn school.

Afgeraden

De invoering van de 30 km-zonering was afgeraden door de hulpdiensten. Het afremmen voor drempels en het weer optrekken kost tijd bij spoedritten. Het vertraagt de aankomst bij noodgevallen. "Ik had mij dat niet zo gerealiseerd,” zegt de schooldirecteur. "Ik heb alleen vanuit het schoolbelang en het belang van de ouders en kinderen geredeneerd. Ik mag toch aannemen dat bij de besluitvorming door experts de voors en tegens goed zijn afgewogen.”