Het weggedeelte van de Calandbrug is omhoog geschoven en blijft daar nog wel even.
Het weggedeelte van de Calandbrug is omhoog geschoven en blijft daar nog wel even. (Foto: Patrick Wanders.)

Oponthoud doet de eindexamenstress geen goed

Het is vooral voor fietsers een groot probleem dat de Calandbrug minstens twee weken open staat. Ze moeten minstens vier kilometer omrijden om de overzijde van het Calandkanaal te bereiken.

Fietsers zijn ’t meest de dupe van zwaar defect Calandbrug

Door Kor Kegel

Andere weggebruikers vinden hun alternatieve routes wel. Het meeste verkeer gaat over de Theemsweg en de Rozenburgsesluis, sinds de Calandbrug niet begaanbaar is. Maar afhankelijk van hun bestemming kiezen autorijders ook voor de Hartelbrug (Spijkenisse).

Voor fietsers is de het traject via de Rozenburgsesluis ook de beste oplossing, maar een kwartier langer trappen is op de toch al stevige routes van huis naar school of werk toch een opgave. Er komt nog bij dat tientallen scholieren in deze periode toch al te maken hebben met eindexamenstress en het ongewenste oponthoud zenuwslopend vinden. Voetgangers kunnen het ongemak enigszins opvangen door de bus te nemen. Busmaatschappij EBS tipt ook de fietsende scholieren om voor buslijn 105 te kiezen.

De Calandbrug werd vorige week dinsdag per direct gestremd voor alle wegverkeer. Het hefgedeelte werd in top gezet en blijft daar in principe tot woensdag 25 mei. Een groot kabelwiel is gebroken en de vervanging laat op zich wachten. Het komt wel voor dat een nieuw kabelwiel uit China moet komen.

Renovatie van de Calandbrug staat bij Rijkswaterstaat op de rol voor 2025, maar er gaan vooral op Rozenburg stemmen op om de renovatie flink naar voren te halen. De 53-jarige brug is daar wel eens aan toe. De Calandbrug vertoont steeds meer gebreken. Rijkswaterstaat nam zich vorig jaar voor om de gemeente Rotterdam en Havenbedrijf Rotterdam NV bij de afweging te betrekken. Als gevolg van de omvorming van gebiedscommissie naar dorpsraad is Rozenburg nog niet gehoord.

Momenteel is één rijstrook op de Calandbrug afgesloten in verband met scheuren in het wegdek. Dat is in de richting van Brielle naar Rozenburg. De scheuren waren gelast, maar vorige zomer ontstonden nieuwe scheuren. Uit onderzoek bleek dat deze scheuren niet weer gelast kunnen worden. Eerder was er in omgekeerde richting de rijstrook naar Oostvoorne en de Maasvlakte lange tijd afgesloten.

Rijkswaterstaat constateert geen ernstige verkeershinder van de bestaande versmalling met één rijstrook. Dat was ook de verwachting. Maar het komt wel voor dat als de Calandbrug een paar keer achter elkaar open moet, de ontstane files niet snel weggewerkt kunnen worden en dat automobilisten tweemaal op de sluiting van de brug moeten wachten. Maar dat is een futiliteit vergeleken met de huidige overlast.

De Calandbrug is gebouwd in 1969. Behalve het intensieve gebruik is er ook de belasting door steeds zwaarder verkeer. Dat verklaart de scheuren in het wegdek. Door de eerdere reparaties is het staal onder de rechterrijstrook van het beweegbare brugdeel bros geworden. Er mag geen verkeer meer overheen. Verkeer op de linkerrijstrook heeft geen invloed op de scheurvorming.