Rien Vreugdenhil overhandigt de petitie met alle papieren en digitale handtekeningen aan commissievoorzitter Ellen Verkoelen en wethouder Arjan van Gils. .
Rien Vreugdenhil overhandigt de petitie met alle papieren en digitale handtekeningen aan commissievoorzitter Ellen Verkoelen en wethouder Arjan van Gils. . (Foto: René van den Beemt.)

Toezegging:

groene Landtong ook als windmolen er niet komt

Burgemeester en wethouders van Rotterdam hebben een voor de Landtong Rozenburg belangrijke uitspraak gedaan. Een groen bestemmingsplan komt er ook, als de megawindturbine van Pondera er niet komt.

Door Kor Kegel

Dat zei Arjan van Gils vorige week in de raadscommissie fysiek. Hij is wethouder voor financiën, organisatie, haven en grote projecten. Ook als het windmolenplan afketst, wordt het bestemmingsplan voor de Landtong toch gewijzigd om de natuur ruim baan te geven.

Stichting Leve de Landtong vindt dat een belangwekkende uitspraak van wethouder Van Gils. Tot nu toe bestond er enige vrees dat de belofte van het gemeentebestuur om de Landtong te vergroenen, gekoppeld was aan het streven naar uitbreiding van het windmolenpark op de Landtong. Geen windmolen, dan ook geen groen bestemmingsplan. Maar zo’n vaart loopt het dus niet. Arjan van Gils heeft toegezegd dat er zonder meer een groen bestemmingsplan komt, zonder voorwaarden.

Commissiedebat

Dat bleek tijdens het commissiedebat naar aanleiding van de petitie, die Rien Vreugdenhil aanbood aan voorzitter Ellen Verkoelen. De afgelopen weken hebben Rozenburgers meer dan tweeduizend handtekeningen opgehaald om de petitie van Rien Vreugdenhil tegen de megaturbine in de Begrazingsweide van de Landtong te steunen.

Meer dan twee duizend handtekeningen

 Leve de Landtong had de petitionaris vergezeld naar de Coolsingel. Opmerkelijk veel gemeenteraadsleden in de commissie gaven blijk van hun sympathie voor de actie. ‘We kregen flink wat bijval van de raadsleden en hebben sterk de indruk dat de kans echt nog niet is verkeken dat de windmolen tegen gehouden kan worden,” zegt Marijke Sonneveld-Dijkman, voorzitter van Leve de Landtong.

Bekrachtigen

De gemeente en Havenbedrijf Rotterdam willen volgende maand bekrachtigen dat het Havenbedrijf afziet van economische invulling van de Landtong. Een groen bestemmingsplan ligt dan binnen handbereik.