Urkers begraven stuurman Wilko

In zijn woonplaats Urk heeft zaterdag de begrafenis plaatsgevonden van de 20-jarige Wilko de Groot. Een week geleden maakte de politie bekend dat zijn levenloze lichaam de zondag ervoor aangetroffen werd in de Nieuwe Waterweg.

Door Kor Kegel

Het stoffelijk overschot werd gevonden op ongeveer tweehonderd meter afstand van de plek waar op donderdag 14 april het binnenvaartschip Mar-Grethe omsloeg. 


Het schip kapseisde nabij de Maeslantkering. Er werd zonder resultaat zeventien dagen naar het lichaam gezocht, zowel door duikteams van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) en een droneteam van het Coördinatie Platform Vermissing (CPV) als door vrijwilligers die de oevers van de Nieuwe Waterweg en Het Scheur vergeefs afspeurden. Een week nadat de zoekactiviteiten waren gestaakt, werd het lichaam alsnog gevonden.


De inwoners van Urk hebben opgelucht gereageerd op de vondst van het lichaam. De zekerheid maakt het voor familie en vrienden mogelijk om een andere fase van verwerking in te gaan. Tegelijk is er een dubbel gevoel, want ze vragen zich af hoe kon het dat Wilko niet eerder werd gevonden.


Op de Landtong Rozenburg is nabij de locatie van het kapseizen een herinneringsplek ingericht. Er liggen bossen bloemen.