Verklaring Omtrent het Gedrag ontvangen

Dorpsraad kan dinsdag alsnog Leona Mes installeren

Leona Mes heeft met vertraging haar Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) ontvangen. Zo kan ze alsnog geïnstalleerd worden in de dorpsraad Rozenburg. Dat gebeurt aanstaande dinsdag.

Door Kor Kegel

Dan zal de dorpsraad compleet zijn en kunnen alle elf gekozen leden een voorzitter kiezen. Op de eerste vergadering wilde een meerderheid dat nog niet doen, omdat Leona Mes niet mee kon stemmen. Bovendien moest ze de mogelijkheid krijgen zichzelf kandidaat te stellen.

De gemeenteraad van Rotterdam stelt als eis aan de gekozen leden van de wijkraden dat ze een ‘bewijs van goed gedrag’ hebben. Het is meer gekozen kandidaten overkomen dat ze deze VOG niet op tijd voor de installatie van de wijkraden binnenkregen. Dat was het geval in Oosterflank, Rotterdam-Centrum en Charlois en Wielewaal. En op Rozenburg.

Leona Mes baalde er flink van en nam een advocaat in de arm. Vorige week dinsdag kreeg ze uiteindelijk de VOG binnen. Hoewel ze officieel nog geïnstalleerd moet worden, mocht ze vrijdag wel al aanschuiven bij een benen-op-tafel-overleg (BOT) van de dorpsraad Rozenburg. Daar werd informeel over een aantal kwesties gesproken ter voorbereiding op het komende vergadercircuit.

Al vóór het BOT was duidelijk dat het allerminst vanzelfsprekend is dat Rob Oosterlee gekozen wordt tot voorzitter voor het komende jaar. Er wordt behoefte gevoeld aan vernieuwing ten opzichte van de opgeheven gebiedscommissie. Rob Oosterlee zal zich wel kandidaat stellen. Het is onduidelijk wie zich nog meer kandidaat stellen.

Meer dan technisch voorzitter

Wat wel gaandeweg duidelijk is geworden, is dat de voorzittersfunctie meer behelst dan louter het technisch voorzitter zijn, zoals in de laatste vier jaar van de gebiedscommissie het geval was. Technisch voorzitter houdt in: alleen voorzitter van de vergaderingen, daarbuiten niet. De Verordening op de Wijkraden vraagt echter meer van voorzitters. De burgemeester of het college van B & W kan de voorzitter machtigen het gemeentebestuur te vertegenwoordigen in de wijk of het dorp. Het geeft de voorzitter de mogelijkheid om namens het gemeentebestuur in overleg te treden met bijvoorbeeld buurgemeenten. Een wethouder of het college als geheel kan de voorzitters van de wijkraden verzoeken periodiek overleg te voeren (tweemaal per jaar).

Ambassadeursrol

Volgens artikel 27 draagt de voorzitter zorg voor het naar behoren functioneren van de wijkraad en ook voor een goede samenwerking met de wijknetwerken, het gemeentebestuur, de andere wijkraden en de in de wijk werkzame ambtenaren. De voorzitter heeft daarmee ook een ambassadeursrol, ook al zullen de andere leden ook herkenbaar in de wijk moeten zijn.

Dorp

Overal waar in de vorige tekst ‘wijk’ staat, moet voor Rozenburg ‘dorp’ worden gelezen. De kern is dat de voorzitter van de dorpsraad bepaald meer is dan een technisch voorzitter. Het gaat eigenlijk weer om een normale voorzitter. Maar wel telkens voor de duur van één jaar.