Een derde van de aanwezigen bestond uit ambtenaren en medewerkers van Pondera.
Een derde van de aanwezigen bestond uit ambtenaren en medewerkers van Pondera. (Foto: Patrick Wanders)

Participatie moet voor veel meer mensen mogelijk zijn

Slechts 26 personen waren aanwezig op de bijeenkomst van Pondera, waar gesproken werd over het plan om een reusachtige turbine te bouwen in de natuur van de Landtong Rozenburg. Maximaal vijftig insprekers hadden in het EIC aanwezig mogen zijn.

Door Kor Kegel

“Dan leeft het misschien niet zo,” opperde een van de medewerkers van het bedrijf. Maar daar sprong Thea Bergwerff bovenop. Het bestuurslid van Stichting Leve de Landtong maakte in niet mis te verstane bewoordingen duidelijk dat de opkomst zo laag was, omdat de Rozenburgers totaal geen vertrouwen hebben in de zogenaamde participatie.

'Wat is nu van de avonden'

“Ik vraag me werkelijk af wat het nut van deze avonden is. Bewoners en organisaties stellen een vraag en u wimpelt het af met een vaag of onbegrijpelijk antwoord. Een spel dat gespeeld moet worden, zodat u kunt zeggen dat u zich aan de spelregels hield. Er is ditmaal gekozen voor gesprekstafels, waarbij vragen dus weer niet centraal worden gesteld en beantwoord worden. Dat voelt als een verdeel-en-heers-tactiek, waarna u het blokje participatie kunt afvinken.”


De gespreksleider sprak het verwijt tegen dat Pondera en de gemeente niet luisteren. “We kunnen ook nu de aanvraag van de omgevingsvergunning doen en niet naar u luisteren,” verdedigde hij zich.

Ria de Sutter-Besters, een van de drie leden van de dorpsraad Rozenburg die aanwezig waren, raadde Pondera en de gemeente Rotterdam aan om de participatie veel groter op te zetten. Het ging niet goed. De eerste keer was de bijeenkomst digitaal, wat voor veel mensen te lastig is. Nu weer bij het EIC, dat voor veel ouderen te ver fietsen is, zeker met deze wind en in de avond. Er zijn 12.500 Rozenburgers, maar maandagavond was slechts twee promille aanwezig. “Het moet beter georganiseerd worden,” zei Ria de Sutter.

Thea Bergwerff was nogmaals fel. "Pondera laat milieu-onderzoek doen als een slager die zijn eigen vlees moet keuren en de gemeente kijkt of dat volgens de geldende regels gebeurt. Wij hebben hier geen vertrouwen in.” Demonstratief verliet ze de zaal.