De demonstranten willen dat Pondera en de gemeente Rotterdam afzien van de gigantische windturbine in de smalle strook natuur van de Landtong.
De demonstranten willen dat Pondera en de gemeente Rotterdam afzien van de gigantische windturbine in de smalle strook natuur van de Landtong. (Foto: Patrick Wanders.)

Demonstranten scanderen: ‘Begrazingswei turbinevrij’

Driehonderd demonstranten hebben er maandagavond geen misverstand over laten bestaan dat ze aantasting van de natuur op de Landtong Rozenburg niet accepteren. Ze zullen zich tot het uiterste verzetten.

Door Kor Kegel

Organisator Arthur Vuijk kreeg de massa mee in het scanderen van de leus ‘Begrazingswei turbinevrij’. De omstreden megawindmolen is gepland in het graasgebied van de Schotse hooglanders. De turbine is zo wanstaltig groot dat volgens de demonstranten niet alleen de natuurbeleving verziekt wordt, maar dat ook vogels en vleermuizen door wiekslag gedood worden. Op 120 meter afstand van de windmolenlocatie bevindt zich een buizerdnest. De buizerd is een beschermde vogel.

“Er hadden natuurlijk best meer mensen kunnen zijn,” zei Arthur Vuijk na afloop van de demonstratie, maar hij toonde zich tevreden met het ordentelijke verloop en de toch duidelijke boodschap. De lokale band WC Heroes zong protestliederen en een aantal demonstranten hadden protestborden bij zich met teksten als ‘Zet die windmolen maar op de Coolsingel’, ‘Ik hoor liever nachtegalen zingen dan windmolens zoeven’ en ‘Zet hem naast de Euromast.’ En ook een protestbord met: ‘Pondera krijgt de wind van voren.’


Pondera Consult is het bedrijf dat na openbare aanbesteding de reusachtige windmolen mag realiseren. Waar de demonstratie plaatsvond voor het Educatief Informatie Centrum (EIC), was er binnen in het EIC een inspraakavond waar 26 bewoners van Rozenburg hun zorgen kenbaar maakten. Thea Bergwerff las op demonstratie de verklaring voor, die ze twintig minuten eerder binnen kenbaar had gemaakt. “Wij zijn het allang met elkaar eens dat we het niet eens zijn met elkaar. U

wilt een windmolen plaatsen en veel dorpsbewoners willen het stukje groen behouden zoals het nu is,” zei ze.

Pondera heeft gezegd dat er vanwege de industrie van de Europoort en de reeds bestaande windmolens op de Landtong Rozenburg slechts beperkte landschappelijke aantasting zal zijn. “Maar dat is heel wrang,” zei Thea Bergwerff. “Die omringende industrie en windmolens zijn nu juist de reden waarom wij dit stukje groen willen behouden zoals het is.”