Peter Kattestaart leidt Suzanne Mulder het sportterrein op, waar Het Anker thans huisvesting vindt.
Peter Kattestaart leidt Suzanne Mulder het sportterrein op, waar Het Anker thans huisvesting vindt. (Foto: RTV Rijnmond.)

Het Anker op NPO 2

Algemeen

Nederland kijkt mee met rondzwervende biljarters

Dankzij Suzanne Mulder is het accommodatieprobleem van biljartvereniging Het Anker nu nationaal onder de aandacht gebracht. De Rozenburgse biljarters waren vorige week te zien in ‘Expeditie Nederland’ op NPO 2.

Door Kor Kegel

Dat is een programma waaraan de regionale omroepen in Nederland gezamenlijk bijdragen. Suzanne Mulder van RTV Rijnmond had Het Anker voorgedragen voor deze uitzending. De onzekerheid, waarin deze vereniging verkeert over de huisvesting, is illustratief voor het gebrek aan maatschappelijk vastgoed op Rozenburg. Er is eenvoudig een tekort aan accommodatie voor het verenigingsleven. Zeker in het geval van een biljartvereniging geldt dat een eigen permanente ruimte noodzakelijk is, omdat je niet telkens weer met de biljarttafels kunt schuiven en een minimumaantal van drie tafels noodzakelijk is om aan regionale competities mee te kunnen doen.

De biljarters van Het Anker zijn de zigeuners van het lokale verenigingsleven. Ze moesten dienstencentrum Het Anker aan de Laan van Nieuw Blankenburg verlaten, omdat Careyn het pand ging afstoten. Ze klopten bij de gemeente Rotterdam aan. Joop Breukhoven van restaurant Het Posthuys aan de Molenweg bood uitkomst, maar het bleek van korte duur – kwestie van overmacht. Weer gingen ze op zoek. Nu verblijven ze in de kantine van het opgeheven FC Blankenburg aan het eind van de Laan van Nieuw Blankenburg, maar dat is ook een tijdelijke kwestie. En dan?

Suzanne Mulder bracht Het Anker in een ontspannen sfeer in beeld. Vooral Peter Kattestaart werd als ‘lokale held’ in het zonnetje gezet. Hij loopt zich uit de sloffen om steeds weer accommodatie geregeld te krijgen. Een aantal leden van Het Anker liet zich in ‘Expeditie Nederland’ lovend uit over Peter Kattestaart. Hij is onmisbaar voor de club, daar kwam de inbreng van Jan Esbach, Henk van der Pol, Piet Verweel, Peter van Til, Cor Ots, Ton van Melis en Bert Faasse samengevat op neer.

Peter Kattestaart zelf vond het leerzaam om te ervaren hoe uit tal van opnamen uiteindelijk een televisiefragment van vijf minuten overblijft. Maar… wel landelijk onder de aandacht gebracht. Een betrekkelijk klein Rozenburgs probleem, dat door de grote gemeente Rotterdam niet tot een oplossing kan worden gebracht – dat is inderdaad een belangwekkend item.