Voorlopig zit die automatische daling er niet in…
Voorlopig zit die automatische daling er niet in… (Foto: Patrick Wanders.)

Calandbrug maanden uit roulatie

Algemeen

Noodoplossing zoeken tijdens herstel Calandbrug

Een tijdelijke veerpont? Compensatie van diesel- en benzinekosten die extra gemaakt moeten worden in verband met het omrijden via de Theemsweg? Er is politieke discussie welke maatregelen noodzakelijk zijn.

Door Kor Kegel

Dat er iets moet gebeuren, is wel duidelijk nu het ernaar uitziet dat het herstel van de Calandbrug maanden langer in beslag neemt dan de twee weken waarvan kort na het uitvallen van de Calandbrug sprake was.

De Rotterdamse verkeerswethouder Judith Bokhove heeft zich nog niet uitgelaten over de beste oplossingen. Zij wil eerst weten wat de prognoses zijn. Dan kan de te verwachten verkeershinder beter in kaart worden gebracht. En daar kunnen noodoplossingen dan op worden afgestemd.

De meeste stemmen gaan op voor een tijdelijke veerdienst voor tenminste het langzaam verkeer. Fietsers zijn namelijk het meest de dupe van het open staan van de Calandbrug. Busmaatschappij EBS tipt ook de fietsende scholieren om voor buslijn 105 te kiezen.

Maar ook is het idee gelanceerd om de Thomassentunnel gedeeltelijk af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. Er kan dan tenminste één rijbaan vrijkomen voor langzaam verkeer. Met een goede wegafzetting en een permanente controle op een snelheidslimiet van vijftig kilometer per uur kan een veilige passage van het Calandkanaal gewaarborgd worden. Het is dan alleen nodig om te zorgen dat fietsers en voetgangers aan beide zijden de Thomassentunnel gemakkelijk in en uit kunnen.

De Calandbrug werd dinsdag 10 mei per direct gestremd voor alle wegverkeer. Het hefgedeelte werd in top gezet.  Een groot kabelwiel is gebroken en de vervanging laat op zich wachten. Het komt wel voor dat een nieuw kabelwiel uit China moet komen.