Schrikdraad was niet de oorzaak van het sterven van de jonge Hooglander.
Schrikdraad was niet de oorzaak van het sterven van de jonge Hooglander. (Foto: Lydia Rensink. (archief)

Hooglander stierf niet door schrikdraad

Schrikdraad is niet de doodsoorzaak van de Schotse hooglander, die half april gevonden werd op de Begrazingsweide aan de zijde van de Noordzeeweg. Dat heeft de dierenarts van FREE Nature aangegeven, meldt Stadsbeheer Rotterdam.

Door Kor Kegel

FREE Nature is verantwoordelijk voor het beheer van de kudde Schotse Hooglanders op de Landtong Rozenburg. Bij deze organisatie en bij de gemeente Rotterdam bestond grote verbazing over het bericht vorige maand dat een jong stiertje overleden was, vermoedelijk omdat het verstrikt was geraakt in het schrikdraad van de afrastering van de Begrazingsweide.

Het ging allereerst niet om een jonge stier, maar om een net volwassen geraakte koe. Ze zat niet vast in het schrikdraad, maar ze lag op het draad. “Een koe of een stier die vast zit in bijvoorbeeld de omheining zal alles kapot trekken om los te komen. Zo’n dier is in staat om de houten palen en de draden los te rukken. Je treft dan over vele meters een kapotte omheining aan,” zeggen FREE Nature en Stadsbeheer Rotterdam in een gezamenlijke verklaring.

“Het schrikdaad is niet de doodsoorzaak geweest,” zeggen ze. “Een normaal functionerende hooglander, zoals deze koe, zal zich uit zo’n benarde situatie weten te bevrijden. De koe zal niet ziek of verzwakt zijn geweest. Dan begeeft het zich niet aan de kant van een drukke weg. De koe werd gevonden aan de Noordzeeweg tussen modelvliegclub EMCR en het parkeerterrein. Zieke en verzwakte dieren trekken zich terug en kruipen weg in de begroeiing.”


Schotse Hooglanders zijn sterke dieren. De hoeveelheid stroom op schrikdraad is nooit zo veel dat een koe daaraan overlijdt, ook niet als een rund verzwakt is. Wat er dan wel gebeurd is met dit dier, is moeilijk te zeggen. Aan deze koe was geen duidelijke doodsoorzaak te zien, zoals verwondingen bijvoorbeeld. Het is waarschijnlijker dat er een acute oorzaak was, zoals een hartaanval of een scheur in de slagader.”

De boswachter van Stadsbeheer Rotterdam bevestigt de lezing van de dierenarts van Free Nature. Een ooggetuige meent echter dat de dode koe met haar kop lag op schrikdraad dat nog knetterde.

Hekwerk

Geheel los van het onderhavige incident staat de vervanging van het oude hek rond de Begrazingsweide. Vorig jaar is een deel vervangen aan de zijde van EMCR. Ook begin dit jaar is een deel vernieuwd. "Binnenkort wordt er weer gestart met het vervangen van een deel van het oude hek,” laat Stadsbeheer weten. Een bijkomend voordeel van een geheel nieuw hekwerk rond het gebied van de grazende Hooglanders is dat schrikdraad niet meer noodzakelijk is. Dat wordt dan verwijderd. Momenteel staat er overigens geen spanning op.