Meeuwen en kauwen storten zich op reiger

Bewoners van de Julianastraat hebben zich zondagavond ontfermd over een gewonde reiger, die door meeuwen en kauwen werd aangevallen. De reiger had een gebroken vleugel en bloedde uit de andere vleugel.

Door Kor Kegel

De radeloze reiger liet zich makkelijk vangen, maar toen het gelukt was om de vogel buiten bereik van de meeuwen en kauwen te krijgen, kon geen contact met de Dierenambulance worden verkregen. Te weinig vrijwilligers, naar later bleek. De politie verwees door en uiteindelijk tweeƫnhalf uur later kwam een hulpverleenster om de reiger weg te brengen naar de dierenarts in Hoek van Holland, waar hij volgens haar geƫuthanaseerd zou worden. De bewoners van de Julianastraat spreken hun dank en waardering uit voor Erwin van de Zwanengroep, die net als Jaap Nouwt meer dan een half uur aan het bellen is geweest om voor de gewonde vogel een oplossing te vinden. Ondertussen hadden Jannie van Seters en Lenie Nouwt de vogel gekalmeerd. Jannie stelde de bench beschikbaar, waarmee de reiger kon worden vervoerd.


De juiste reden van de aanval op de reiger is niet bekend, maar naar alle waarschijnlijkheid is het dier te dicht bij de nesten van de vogels gekomen. Vooral meeuwen staan er om bekend dat zij de indringer dan aanvallen. Dat kan zelfs bij mensen gebeuren als die bijvoorbeeld een dak betreden waar een meeuw het nest op heeft.