In het Hemelvaartsweekend ging een groepje Fietspromo's naar Sauerland.
In het Hemelvaartsweekend ging een groepje Fietspromo's naar Sauerland. (Foto: Fietspromo)

Fietspromo weer in het Sauerland

Sport

Na twee jaar was het voor de Fietspromo’s weer mogelijk om de geplande reis naar het Sauerland te gaan maken. 

De ervaringen in 2019 waren zo positief dat destijds werd besloten dit evenement in het Hemelvaartsweekend te herhalen. Na alle corona-perikelen kon het dit jaar dan eindelijk worden waargemaakt en waren de verwachtingen dus weer hoog gespannen. De 24 deelnemers waren weliswaar niet meer volledige dezelfde als in 2019, maar iedereen kende de verhalen en hadden er reuze veel zin in. Het onderkomen was hetzelfde gebleven, namelijk bungalowpark Villas Winterberg in NeuAstenberg op bijna 800m hoogte in de buurt van Winterberg. De uitvalbasis van de Fietspromo’s voor hun routes door het Sauerland oplopende van 45, 75 tot zelfs 100km. Door de hoge ligging van het kampement eindigde dus iedere rit met een pittige klim naar het eindpunt.

Op Hemelvaartsdag reisde het Fietspromo contigent ’s morgens af naar Duitsland. ’s Middags hadden sommige deelnemers de moed om de eerste hoogtemeters te verkennen in een rit van 45km met een kleine 600 hoogte meters rondom Winterberg. Een uitstekend begin, terwijl ondertussen door de thuisblijvers een smakelijke buffet maaltijd werd bereid.

De tweede dag begon slecht in verband met aanhoudende regenbuien. Tegen het middaguur klaarde het op en werd besloten toch de uitdaging van de rit van 75 kilometer aan te gaan. Hoewel het Sauerland geen echte cols van naam kent, waren de uitdagingen er niet minder om en moesten deze dag ook al 1000 hoogtemeters worden overwonnen. Voor de koffiestop in Schmallenberg volgde eerst een en lange snelle afdaling waar de durfallen, geplaagd door een vlagerige wind, hun grenzen op zochten. Lang konden deze Fietspromo’s hier niet van genieten want kort na de koffie volgde een gemene klim met stijgingspercentages tot 12 procent en daarna doemde ook de beklimming naar het eindpunt in Winterberg op 825 meter hoogte weer op.

Voor hen die dit te veel vonden waren er ook kortere routes met minder hoogtemeters beschikbaar.

’s Avonds werd er bij een uitstekend verzorgde BBQ nog lang nagepraat over ieders ervaringen.

Veel tijd om te herstellen was er echter niet, want op zaterdag stond een rit van bijna 100 km op het programma. Hierin zaten zelfs ruim 1500 hoogtemeters verwerkt. De Fietspromo’s die dit toch iets te veel van het goede vonden, besloten een kortere rit van zo’n 65km te maken.

Hoewel de zon de renners bijstond was het bij de start met zo’n 4 graden nog verrekte koud. Weer of geen weer, de routes zaten vol loeisteile klimmen, maar wel weer met prachtige vergezichten door Hoch Sauerland. Kortom volop inspanning en genieten met voor ieder wat wils. Er kan dus worden terug gekeken op een zeer geslaagd fietsweekeind in het Sauerland.

Tegelijkertijd stonden er afgelopen zondag ook nog twee lokale ritten vanuit Maassluis op de Fietspromo agenda. Hiervoor verzamelden op het Bloemhoef ook nog een aantal fanatieke fietsers voor een rit naar Hendrik Ido Ambacht.

Kortom weer zo’n typische Fietspromo weekend, voor ieder wat wils en waar het motto “Samen uit, samen thuis” met hoofdletters geschreven werd.

Het komende pinksterweekeinde staat er voor Eerste Pinksterdag weer een ‘Open Ride’ op het programma. Deze ‘Open Rides’ zijn naast leden ook toegankelijk voor vrienden en introducees. De richting en afstand wordt bepaald door opkomst en wensen, maar meestal zijn dit ritten tussen de 50 en en 85km. 

Wil je eerst meer weten of lezen over Fietspromo, kan dan op www.fietspromo.nl. Hier is ook een overzicht van het totale fietsprogramma voor 2022 met interessante tochten en initiatieven binnen en buiten Maassluis te vinden.