Wethouder Voskamp komt alsnog belofte leveren minicontainers na

De gemeente gaat alsnog GFT-minicontainers verstrekken bij oplevering van toekomstige woningen maar ook bij bestaande. Vooral op het Balkon en in de Burgemeesterswijk.

Chrit Wilshaus

Die toezegging doet wethouder Fred Voskamp (CDA) in een recent aan de gemeenteraad verzonden raadsinformatiebrief (RIB). De raad nam op 2 november 2021 de motie Afvalscheiding bij oplevering nieuwe woningen aan. Daarin wordt het college verzocht bij oplevering van laagbouwwoningen minicontainers te verstrekken om zo de grondstoffen apart te houden. 

Er zal gewerkt worden aan een inhaalslag

In zijn brief schrijft Voskamp dat de eerdere toezegging van het verstrekken van GFT-minicontainers bij laagbouwwoningen niet is opgepakt in de uitvoering en bij de projectontwikkelaars. Waarom die niet gebeurde, is overigens onduidelijk. Sinds dit jaar wordt dit, in lijn met de motie, echter wel gedaan, aldus de portefeuillehouder, die verder stelt dat de afspraken uit het verleden alsnog zullen worden gehonoreerd. Maar ook dat gewerkt zal worden aan een inhaalslag.

Vogelwijk

Bij het project omgekeerd of anders inzamelen wordt per wijk de huidige situatie bekijken. Op basis daarvan wordt dan besloten wat gedaan wordt. Uit de RIB valt op te maken dat gekeken wordt of Balkon en Burgemeesterswijk daarbij voorrang kunnen krijgen. Voskamp moet helaas melden dat de start in de Vogelwijk vertraging heeft opgelopen vanwege het niet kunnen plaatsen van een restafvalcontainer. Medio maart hebben de laagbouwwoningen hier drie containers voor ontvangen. Het gaat om een container voor GFT-, PMD- en voor papierafval. ‘Er wordt nog gekeken hoe we verder gaan met het inzamelen van papier.’ In de overige wijken zal fasegewijs het anders inzamelen verder worden uitgerold. En dat geldt ook voor de toekomstige nieuwbouw. Daar zullen ook minicontainers worden geleverd. Wethouder Voskamp wijst erop dat zolang in de wijk eromheen nog geen PMD thuis wordt opgehaald het direct afleveren van minicontainers voor PMD nog niet haalbaar is.

Zoveel mogelijk

Op het Balkon en in de Burgemeesterswijk zullen, zoals hierboven aangegeven, de grondgebonden woningen alsnog worden voorzien van een eigen GFT-container. Bewoners zijn op de hoogte gebracht van dit voornemen, aldus de wethouder, die ook weet te melden dat daartegen de nodige reacties vanuit het Balkon zijn ontvangen. 

Bewoners zijn op de hoogte gebracht van dit voornemen

Een petitie van Leefbaar Maessluys tegen de komst van de GFT-bakken zou inmiddels al meer dan 500 keer getekend zijn door bewoners. Voskamp in zijn brief: ‘Wij willen zoveel mogelijk tegemoetkomen aan de zorgen die leven bij de bewoners. In relatie tot het project zullen we dit dan ook zo spoedig mogelijk uitvoeren.’ Maar afval naast de verzamelcontainer voor bioafval, zeker tijdens het snoeiseizoen, of zelfs naast de ondergrondse container voor restafval is in beide gevallen onwenselijk, aldus de portefeuillehouder. 


Lees meer op www.rodi.nl/regio/maassluis.