De kas werd opgeknapt en omgetoverd tot 't Theehuis.
De kas werd opgeknapt en omgetoverd tot 't Theehuis. (Foto: Argos)

Metamorfose van 't Theehuis bij DrieMaasHave

DrieMaashave heeft de beschikking over een mooie tuin; eigenlijk zijn het meerdere tuinen die van elkaar zijn afgescheiden. 

De bewoners kunnen in die tuinen heerlijk en veilig genieten van de dagen dat er een heerlijk zonnetje schijnt. Aan de zuidkant staat een mooie kas voor het kweken van planten voor in de moestuin. De kas en de moestuin werd bijgehouden door vrijwilligers die samen met de bewoners zorgden voor de plantjes. 

Verloederen

Echter begin 2020 ging het als gevolg van corona mis. De vrijwilligers en de bewoners konden niet meer veilig met elkaar in de tuin en kas werken. 

De kas moest worden gered

In het begin dacht iedereen nog dit zal wel snel overwaaien, maar helaas bleef corona de gemoederen bezighouden. Het laat zich raden dat dit geen goed deed met de moestuin en de kas en iedereen zag dan ook met lede ogen het geheel verloederen. Nu na ruim twee jaar kunnen vrijwilligers en bewoners weer samen in de tuin rondlopen, maar nog niet iedereen voelt zich daar altijd even veilig bij. De activiteiten in de tuin werden dan ook moeizaam opgestart. 

Veel van de vrijwilligers kwamen niet meer terug en alles werd in het werk gesteld om nieuwe vrijwilligers aan te trekken. Intussen veranderde de mooie kas in een opslagplaats voor tuinmateriaal. Dit ontging ook activiteitenbegeleidsters, Inge en Mariska, niet en al snel besloten zij dat langer wachten geen optie is. De kas moest worden gered. 

't Theehuis

In de creatieve breinen van Mariska en Inge ontstond al snel een mooi idee en al snel kregen zij groen licht voor de uitwerking van hun idee om de kas op te knappen en om te toveren tot ’t Theehuis. Het doel van Mariska en Inge is bewoners één op één aandacht te kunnen geven, maar ook het aanbieden van een kans om bij minder gunstige weersomstandigheden sneller van de buitenlucht te kunnen genieten. 

De uitvoering was niet eenvoudig

Echter de uitvoering was niet eenvoudig, er was en is immers nog steeds een groot tekort aan vrijwilligers, maar dat zou Inge en Mariska niet tegenhouden 

Opening

Tussen hun werk door of naast het werk is hard gewerkt om de kas om te vormen tot een prachtig theehuis, waar menig zorg- en verpleeghuis met recht jaloers op kan zijn. Zo heeft men de moestuin leeggehaald en is er gras voor in de plaats gekomen. Op 11 maart bij de actie van het Oranjefonds ‘NL doet’ hebben vrijwilligers en personeel een kersenboom geplaatst en zijn diverse bessenstruiken gepland. 

Onder het toeziend oog van de zon werd er op 19 mei genoten van de opening van 't Theehuis, die na een openingswoord door een van de bewoners werd verricht. De metamorfose van een lelijk eendje naar een bevallige zwaan is een feit. 

Na de inhuldiging kon iedereen genieten van een mooi verzorgde high tea, van thee met gebak en chocolaatjes en met als klap op de vuurpijl een heerlijk ijsje van de ijscoman. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding