René Putters helpt Maassluizers graag met anders inzamelen. Hiervoor deed hij dat ook in Spijkenisse.
René Putters helpt Maassluizers graag met anders inzamelen. Hiervoor deed hij dat ook in Spijkenisse. (Foto: CW)

Afvalcoach informeert Maassluizers graag over afval scheiden

In welke afvalbak hoort het zakje waar die lekkere croissantjes in zaten? Mogen theezakjes en coffeepads nu wel of niet bij het GFT-afval? En waar laat je etensresten?

Chrit Wilshaus

Het zijn voorbeelden van vragen waar René Putters het antwoord op weet. Sinds begin dit jaar is hij namelijk de afvalcoach van de gemeente Maassluis en kunnen stadsgenoten bij hem terecht met al hun vragen op het gebied van beter afval scheiden. Hiervoor werkte hij drie jaar in diezelfde functie in Spijkenisse, waar ook met het systeem van omgekeerd inzamelen wordt gewerkt. Ook daar moesten inwoners aan het anders inzamelen wennen, herinnert Putters zich. “Het was heel erg zoeken voor mensen wat bij wat mag en wat niet. Oud-papier, glas en GFT vormde over het algemeen geen probleem. Dat was wel het geval bij PMD-afval.” 

Waar laat je etensresten?

Overigens bleek na een steekproef in restafval, vooral afkomstig van hoogbouw in Maassluis, nog te veel GFT-afval te zitten. In die laatste afvalbak horen dus niet het eerdergenoemde theezakje en de coffeepads. Maar ook bijvoorbeeld geen luiers, sigarettenpeuken, aarde en zand.

Etensresten?

En dan nog even terug naar dat broodzakje met venstertje waar die lekkere croissantjes in zaten. Putters: “Je mag dat zakje uit elkaar halen en het venstertje bij het PMD-afval doen en de rest bij het papier, maar het mag ook in zijn geheel bij het restafval.” En etensresten? “Alles wat van je avondprak overblijft, mag in de GFT-bak. Net zoals bananenschillen, klokhuizen en dat soort zaken. Plus het afval wat je uit je tuin haalt, behalve dan weer aarde en zand.” En als mensen twijfelen, kunnen ze het mij ook vragen door een mail te sturen naar afvalscheiding@maassluis.nl of door te bellen naar 14010.”

PMD

70-80 procent van het huisvuil bestaat volgens Putters uit PMD. “De verpakking van negen van de tien producten die je in de supermarkt koopt hoort niet bij het restafval. Nagenoeg alle verpakkingen mogen in de PMD-bak. Maar ook lege drankblikjes, idem drankkartons en bijvoorbeeld de plastic flessen waar wasmiddel in heeft gezeten. Maar geen spullen afkomstig uit de bouwmarkt.”

Praktische tips

Als afvalcoach geeft hij mensen graag praktische tips. “Ik adviseer mensen om van hun afvalbak waar ze eerst het restafval in deden de bak voor PMD-afval van te maken. Dat is het grootste percentage wat je aan afval hebt. Zet verder een kleine container voor GFT-afval op het aanrecht; daar heb je iedere avond ook geen kilo’s afval van. Oud-papier leg je op een stapeltje of in een doos en alles breng je dan regelmatig weg; dan valt het ook mee.” 


Lees meer op www.rodi.nl/regio/maassluis.