‘Het voelt alsof je de wet kunt omzeilen’

Wethouder Sjoerd Kuiper (PvdA) zat er zelf ook duidelijk mee in zijn maag maar hij kon de commissie afgelopen dinsdagavond niet anders dan adviseren in te stemmen met het afgeven van een Verklaring van Geen Bedenkingen voor de locatie Zuidbuurt 10.

Chrit Wilshaus

Op Jan van den Hoek (Forum voor Maassluis) na, die kort en krachtig liet weten geen moeite te hebben met het afgeven van voornoemde verklaring, had de rest van de commissie daar aanzienlijk meer moeite mee. Vooral het feit dat de bewoners (een moeder en een dochter met haar gezin) wisten dat het ombouwen van een schuur tot woning niet mocht van het geldende bestemmingsplan, schoot Denise Mulder (Maassluis Belang) in het verkeerde keelgat. “Ik vind eigenlijk niet dat we hier even overheen kunnen stappen; inwoners die netjes een vergunning hebben aangevraagd voor een verbouwing kregen geen toestemming. Voor iedereen moeten dezelfde regels gelden. De mensen van wie een ingediend plan is afgewezen, zouden opnieuw een kans moeten krijgen.” Overigens vond Mulder het wel goed dat de verbouwing het mogelijk maakt dat de dochter mantelzorger kan zijn voor haar moeder.

Ook andere fracties waren kritisch. Zo noemde Astrid van der Houwen (ChristenUnie-steunraadslid) het “de omgekeerde wereld.” Volgens haar is dit geen goed voorbeeld voor anderen die denken langs illegale weg ook iets gedaan te kunnen krijgen. En Jesse de Jong (D66) maakte duidelijk grote moeite te hebben en daarom niet met het voorstel te kunnen instemmen. “Ik kan dit niet uitleggen.” Hans van der Burg (VSP) vreest dat instemmen met het voorstel wel eens een precedentwerking zou kunnen hebben. “Het voelt vreemd om iets wat illegaal is gaan legaliseren. Het voelt alsof je de wet kunt omzeilen maar rationeel staan we voor een voldongen feit”, betoogde Jorrit Keijzer (PvdA).

Daarmee zat hij op één lijn met wethouder Sjoerd Kuiper (PvdA), die bewust het woordje ‘helaas' in zijn voorstel opnam. Maar volgens hem kan de gemeente gezien jurisprudentie hierover niet anders dan het toch toe te staan. Want zo betoogde hij, als er een rechtszaak van zou komen zou de gemeente door de rechter in het ongelijk worden gesteld en zeer waarschijnlijk met hoge kosten worden geconfronteerd. Arnoud van Buren (Leefbaar Maessluys) wilde weten of "op basis van jurisprudentie nog meer van dit soort gevallen verwacht kunnen worden?” De portefeuillehouder dacht van niet. Dat andere bewoners geen toestemming kregen voor hun uitbreidingsplannen, noemde hij overigens "zuur.”


Lees meer op www.rodi.nl/regio/maassluis