Vragen over parkeerbeleid deelscooters in Maassluis

“Het parkeerbeleid van de deelscooters in Maassluis is niet goed en zorgt voor veel overlast. Zo staan ze bijvoorbeeld regelmatig dwars over de stoep, op autoparkeerplaatsen, of, het schrijnendste, op de geleidelijnen voor blinden en slechtzienden.”

Chrit Wilshaus

Een artikel vorige week in deze krant daarover vormde mede aanleiding voor Richard van Scherpenzeel (VVD) hierover dinsdagavond vragen te stellen in het Actualiteitenhalfuur in de gemeenteraad. Het raadslid herinnerde eraan dat CDA ongeveer twee jaar geleden vragen stelde over het afbakenen van gebieden bij de metrostations waar scooters van GO Sharing gestald mogen worden. Maar tot op heden is dat volgens Van Scherpenzeel nog steeds niet geregeld. 

Op iedere na 2007 gebouwde scooter hoort een spiegel te zitten

Bovendien biedt GO Sharing volgens hem scooters aan die niet aan de veiligheidseisen voldoen. “Want op iedere na 2007 gebouwde scooter hoort een spiegel te zitten om deel te kunnen nemen aan het verkeer. Bij veel deelscooters is dat echter niet het geval. Wie dan toch zo’n een scooter rijdt riskeert een boete van 95 euro. Van wethouder Fred Voskamp (CDA) wilde Van Scherpenzeel weten wanneer de afgekaderde plekken bij de metrostations er komen, of de portefeuillehouder met GO Sharing in gesprek is om de problemen op te lossen en wanneer de gemeenteraad de resultaten van de pilot met GO Sharing mag verwachten?

Op minder locaties

Volgens Voskamp wordt momenteel gewerkt aan de afbakening van parkeermogelijkheden voor deelscooters van Go Sharing en is er een nieuwe ronde gesprekken met GO Sharing gaande om na een tweede evaluatie te kiezen voor kleinere gebieden waar de scooters geparkeerd kunnen worden en die gebieden dan ook beter te gaan markeren. Het collegelid wees erop dat deelscooters in Maassluis al op minder locaties in de stad geparkeerd kunnen worden dan in andere steden. Volgens Voskamp verloopt de proef met GO Sharing overigens goed. “De scooters worden goed gebruikt.” Over het delen van een evaluatie zouden geen afspraken zijn gemaakt.

Geen antwoord

Hoewel Voskamp stelt dat gewoon contact opgenomen kan worden met de in Maassluis actieve aanbieder van deelscooters door te mailen of te bellen (“de contactgegevens staan op hun site") spreekt Van Scherpenzeel dat met klem tegen. 

GO Sharing zou binnen een bepaalde tijd moeten reageren

“Je krijgt geen antwoord. Dat is wel echt een ding. En als je het als burger in de Fixi-app meldt, word je doorverwezen naar GO Sharing die dus niet reageren!" Opnieuw wethouder Voskamp: “We hebben met GO Sharing de afspraak dat ze binnen een bepaalde tijd reageren. Als u zegt dat ze niet reageren, dan hoor ik dat graag want dat betekent dat we ze daarop moeten aanspreken.” 


Lees meer op www.rodi.nl/maassluis.