Demonstratie tegen windturbine

Op het ‘protestveld’ voor het EIC vindt maandagavond een demonstratie plaats tegen de plaatsing van een windturbine midden in de Begrazingsweide van de Landtong Rozenburg. Initiatiefnemer is Arthur Vuijk.

Door Kor Kegel

“Kom massaal demonstreren,” staat op flyers die overal op Rozenburg verspreid zijn. Het advies is om op de fiets naar de Landtong te komen in verband met de verwachte drukte. Onder het motto ‘Begrazingswei turbinevrij’ begint de demonstratie maandag om 20.00 uur.

Waarom er op het grasveld voor het Educatief Informatie Centrum (EIC) gedemonstreerd wordt, heeft te maken met de participatiebijeenkomst die Pondera om die tijd binnen in het EIC houdt. “De demonstratie is niet bedoeld om die bijeenkomst in het EIC te verstoren. Wel is het doel om aan de gemeenteraadsleden te laten zien dat er geen draagvlak is voor de windturbine op dit mooie deel van de Landtong,” zegt Arthur Vuijk.

De demonstratie zal een uurtje duren. Er is geen officieel programma met sprekers, maar Arthur Vuijk zal wel even het woord doen. Ook is er muziek. De lokale band WC Heroes komt met een toepasselijk nummer.

Aanmelden voor de demonstratie is niet verplicht, sterker nog; aanmelden is niet eens mogelijk. Op het protestveld is iedereen van harte welkom, vooral zij die ook hadden willen participeren, maar te horen kregen dat er geen plek meer was of zelf besloten niet mee te doen omdat zij de van bovenaf geregelde wijze van participatie belabberd vinden.

“Geen verdeel en heers!” zegt Arthur Vuijk. “De Landtongliefhebbers zijn een saamhorige groep.” Hij vraagt de deelnemers ludieke protestborden te maken. Mogelijk kunnen we na afloop van de demonstratie weer een bordenbos planten, zoals in 2019.”

De demonstratie is niet bedoeld om Rozenburgers van de participatie in het EIC te weerhouden. “Ga gerust eerst naar de bijeenkomst in het EIC. Daar is vooraf aanmelden verplicht om deel te kunnen nemen aan de gesprekstafels over Uitbreiding Windpark Landtong. Bevalt het niet in het EIC qua participatie? Of zijn de gesprekstafels om 20.30 uur ten einde gekomen en ben je niet gerustgesteld? Sluit je dan alsnog aan bij de Landtongliefhebbers op het protestveld!”

Stichting Leve de Landtong sympathiseert met de demonstratie, maar is nadrukkelijk niet bij de organisatie betrokken. Het is een privé-initiatief van Arthur Vuijk, die inmiddels veel medestanders heeft.

Zie het interview met hem elders in deze krant.

Zie ook de website 

www.turbinevrij.nl