Arie Vuijk wil geen turbine hoger dan de Euromast op de Landtong.
Arie Vuijk wil geen turbine hoger dan de Euromast op de Landtong. (Foto: Port of Rotterdam)

Arthur Vuijk vindt het bar gesteld met de participatie

Hij noemt zichzelf een keurige huisvader. “Ik ben helemaal geen activist,” zegt hij. Laat hem maar lekker zijn werk doen als IT-manager en met zijn vier kleinkinderen bezig zijn.

‘Windmolen hoger dan de Euromast hoort niet in dit smalle natuurgebied’

Door Kor Kegel

De 61-jarige Arthur Vuijk heeft kortom nog nooit een demonstratie of zoiets georganiseerd. Maar als betrokken Rozenburger – hij woont hier sinds 1974 – volgt hij nauwlettend de ontwikkelingen op en rond het dorp. Hij is oprecht verbaasd geraakt over de gang van zaken rond de megaturbine die in het natuurgebiedje van de Schotse Hooglanders gepland is, midden in de Begrazingsweide.


“Wat gebeurt hier? Het begon op maandag 31 januari met een rare online sessie, die door wethouder Arno Bonte als participatie werd omschreven. Online kon niet iedereen deelnemen; velen wisten er niet van. Er werden wel enorm veel vragen gesteld, die op dat moment niet alle beantwoord konden worden. Dat zou later gebeuren. Maar veel vragen zijn verdraaid of genegeerd en nog steeds niet beantwoord,” zegt Arthur Vuijk.

“En nu krijgen we te maken met een zogenaamde participatiebijeenkomst waar slechts vijftig mensen toegelaten worden en waar je het maar over één of twee onderwerpen kunt hebben, tien personen per gesprekstafel. Tot nu toe kwam het erop neer dat je slechts kon bespreken of die windmolen honderd meter naar links of honderd meter naar rechts geplaatst zou moeten worden. De rest zou al besloten zijn. Als we dat onder participatie verstaan, gaat er wel iets lelijk mis in dit land.”


Zo denkend kwam het in hem op om actie te ondernemen. Niet omdat hij tegen windmolens is. Opgegroeid in Delft, waar zijn vader bij het energiebedrijf werkte, is hij vertrouwd met de materie. “Ik heb zelf zonnepanelen op mijn dak en denk positief over andere alternatieve energiebronnen. Maar ik vind de plek waar die megaturbine bedacht is onmogelijk. De Landtong is daar 230 meter breed. Die turbine wordt hoger dan de Euromast. De wiekslag beslaat hier de hele breedte van de Landtong. De turbine heeft een footprint van 45 bij 45; dat is nogal wat op zo’n smal stukje Landtong. Bovendien is met zo’n hoge windturbine geen ervaring opgedaan. Er is geen beproefd concept. Op basis van aannames is geconcludeerd dat die windturbine hier geen kwaad kan. Maar nu wil ik wel eens serieus onderzoek zien.”


Arthur Vuijk denkt dat de demonstratie niet zo druk zal worden bezocht als die in 2019 tegen de distributieloodsen op de Landtong. “Maar met die Rozenburgers weet je het nooit. Het zou mooi zijn als veel mensen hun stem laten horen. Dat is in onze samenleving wel het minste wat je kunt doen,” zegt hij.


“Op de Maasvlakte worden nog veel windmolens gebouwd. Zet die megaturbine dan daartussen, maar niet geïsoleerd in een fantastisch mooi gebied!” zegt Arthur Vuijk. Hij is voorstander van de energietransitie, maar actueel is de discussie of het netwerk van Stedin wel berekend is op de door alle windmolens opgewekte stroom. “Ik vind dat er veel windmolens vaak stilstaan. Dan denk ik: wat klopt hier niet? Ze zijn nodig, maar ze staan stil… Is het dan alleen een verdienmodel op basis van subsidie…? Ik zou willen dat de demonstratie de ogen opent. Ik hoop dat ook de gemeenteraadsleden zich afvragen of het allemaal wel klopt. En dat de gemeente uiteindelijk geen vergunning verleent voor die windturbine.”