Pondera kondigt resultaten aan van nieuw onderzoek

Pondera Consult kondigt resultaten aan van nieuw onderzoek naar de gevolgen van de plaatsing van een megawindturbine op de Landtong Rozenburg. Het bedrijf wil terugkoppelen over een uitgevoerde Natuurtoets en onderzoek naar geluidhinder en slagschaduw.

Door Kor Kegel

Daartoe bereidt Pondera Consult een volgende participatiebijeenkomst voor over de windmolen, die omstreden is omdat hij midden in de Begrazingsweide op de Landtong is gepland. De bijeenkomst vindt plaats op maandag 16 mei om 19.15 uur in het Educatief Informatiecentrum Centrum (EIC). Er kunnen niet meer dan vijftig personen terecht, die zich vooraf moeten aanmelden. Er wordt gesproken over vijf onderwerpen: natuur, geluid, inpassing (zicht), slagschaduw en financiële participatie. Bij het inschrijven kunnen geïnteresseerden twee voorkeuren aangeven waarover ze het willen hebben. “Om iedereen genoeg ruimte te geven voor vragen en opmerkingen, kunnen per tafel maximaal tien personen aanschuiven,” zegt Pondera in de bekendmaking. Er zijn twee gespreksrondes van vijfentwintig minuten.

Woensdag 18 mei is er nog zo’n bijeenkomst, dan in het stadhuis van Maassluis bij de Koningshoek. Ook daar zijn de ruimte en de tijd voor vraag en antwoord beperkt. De opzet van beide avonden leidt tot stevige kritiek van Stichting Leve de Landtong. “Dit is niet hoe participatie behoort te zijn,” zegt voorzitter Marijke Sonneveld-Dijkman. “Bij de bijeenkomst op 31 januari was het al niet toegankelijk voor iedereen, omdat deze avond online was. Dat kwam door corona, wat mij betreft uiteraard begrip voor die situatie. Maar participatie behoort wel voor de totale bevolking toegankelijk te zijn. Nu de kans er is, omdat de overheid geen coronamaatregelen meer oplegt, is het nog steeds niet toegankelijk voor de totale bevolking. Er is plek voor vijftig man, verdeeld over vijf tafels, waarbij je maar over twee onderwerpen geïnformeerd wordt. Van meepraten en meedenken is überhaupt nooit sprake geweest.”

Aanmelden kan via www.duurzaam010.nl gevolgd door:

/thema/windpark-landtong-

rozenburg. Initiatiefnemers zijn behalve Pondera ook Enercon en de Rebel Groep. Gezamenlijk trekken ze het project Uitbreiding Windpark Landtong Rozenburg. Na een openbare aanbesteding werd Pondera voor dit project geselecteerd. Het was de enige kandidaat.