Wie heeft hier voorrang? De praktijk wijst steeds anders uit.
Wie heeft hier voorrang? De praktijk wijst steeds anders uit. (Foto: Patrick Wanders.)

Reconstructie Laan van Nieuw Blankenburg

Kruising Volgerweg veiliger en 30 km bij De Rozenhorst

De kruising van de Volgerweg-Meeuwensingel met de Laan van Nieuw Blankenburg en de Mevrouw J. Aschoff-Stiermanlaan wordt veiliger. Voorrangsborden en haaientanden op het wegdek zullen eindelijk duidelijkheid geven welk verkeer voorrang heeft.

Door Kor Kegel

De gemeente Rotterdam grijpt de rioolvervanging en het groot onderhoud van de Laan van Nieuw Blankenburg aan op een aantal andere verbeteringen aan te brengen. Ter hoogte van basisschool De Rozenhorst wordt de snelheid voor gemotoriseerd verkeer teruggebracht tot dertig kilometer per uur. De werkzaamheden starten op maandag 23 mei. Dat is drie maanden later dan aanvankelijk de planning was, maar daar spreekt de gemeente niet over in de eerder deze maand verspreide nieuwsbrief.

In eerste instantie breekt de gemeente de laan open op het gedeelte tussen de Volgerweg en de Jan van Goyenstraat. In een later stadium wordt het deel tot aan de sportvelden in Rozenburg-Oost aangepakt.


Het fietspad langs de Kolenkid blijft intact. De rijbanen voor het auto verkeer worden opengebroken en ook het voetpad en fietspad aan de kant van de brandweerkazerne wordt vernieuwd. De inrichting van de laan blijft grotendeels hetzelfde. De groenvakken langs de laan worden opgeknapt en enkele bomen die in slechte staat verkeren worden vervangen. De straatverlichting wordt omgezet naar ledlampen, milieuvriendelijker en passend in de energietransitie.

Volgerweg

Geregeld doen zich gevaarlijke situaties voor op de kruising van de Volgerweg-Meeuwensingel met de Laan van Nieuw Blankenburg en de Mevrouw J. Aschoff-Stiermanlaan. Verkeersdeelnemers vinden de voorrangssituatie onduidelijk. Wie vanuit de Laan van Nieuw Blankenburg linksaf de Volgerweg op wil, denkt voorrang te hebben op het rechtdoor gaande verkeer vanaf de Mevrouw J. Aschoff-Stiermanlaan, omdat er een drempel ligt die suggereert dat hier een woonerf eindigt of dat de Stiermanlaan een B-weg is. Er zijn echter ook weggebruikers die vinden dat rechtdoor gaand verkeer hier voorrang heeft op afslaand verkeer. Meermaals per dag zijn er bijna-botsingen.


De gemeente wil de veiligheid verbeteren. Op de Volgerweg en de Meeuwensingel worden de middeneilanden verbreed. Dat haalt de snelheid eruit en dat is voor iedereen veiliger. Ook de snelheid van fietsers moet hier omlaag. Als ze op de Volgerweg naar beneden rijden, komt er vlak voor het kruispunt een flauwe bocht en die wordt iets scherper gemaakt, zodat de fietsers moeten afremmen. Bij de Mevrouw J. Aschoff-Stiermanlaan worden het fietspad en het zebrapad op een drempel geplaatst, ook weer om de snelheid te beperken van de aankomende auto’s.

30 km zone bij de Rozenhorst

Tussen de Burgemeester Just de la Paisièresstraat en de Rembrandtsingel wordt een 30 km-zone ingevoerd. Dat moet de schoolomgeving van De Rozenhorst en De Rank veiliger maken. Uit metingen van de snelheid-informatiedisplay (sid) blijkt dat 85 procent van de automobilisten niet harder rijdt dan 57 km per uur. Dat is wel te hard, maar 15 procent gaat dus nog veel harder, met soms bizarre uitschieters, zegt de gemeente. Dat gegeven in combinatie met het dodelijk ongeval dat op donderdag 4 november plaatsvond ter hoogte van de Jan van Goyenstraat heeft de gemeente doen besluiten om de snelheid van 30 km per uur te beperken, hoewel het een doorgaande route is met openbaar vervoer. De meeste letselongevallen vinden plaats op wegen waar 50 km is toegestaan.

In 2019 is een enquête naar de verkeersveiligheid uitgevoerd. Bewoners van Rozenburg noemden de knelpunten op de Laan van Nieuw Blankenburg. Er komen nu drempels en andere snelheidsremmende maatregelen en ook zal het in de klinkers worden aangegeven. 


Het gebeurt tijdig, omdat er vanwege de werkzaamheden aan de laan enige tijd extra vrachtverkeer van en naar de Pothof zal rijden – immers, zolang er bij de Volgerweg wordt gewerkt. In eerste instantie komen er verkeerskussens ofwel Gumacon-drempels.

Vrachtverkeer

De gemeente neemt zich voor het werk aan de krusingen met de Volgerweg en de Oranjelaan in een zo kort mogelijke periode uit te voeren. Gedurende die tijd maakt het vrachtverkeer gebruik van de Tienmorgenseweg. In alle fases blijft de Pothof bereikbaar via de Laan van Nieuw Blankenburg.

Fietsers kunnen het pad langs de Kolenkid blijven gebruiken. Voetgangers kunnen langs het werk lopen en van nabij gadeslaan hoe het karwei vlot.