Marktbezoekers raken snel geïnteresseerd in het idee van een gezamenlijk zonnedak.
Marktbezoekers raken snel geïnteresseerd in het idee van een gezamenlijk zonnedak. (Foto: Frank Hanswijk)

Samen zonne-energie winnen voor Rozenburg

Een paar gesprekken op het Raadhuisplein maken het duidelijk: duurzaamheid leeft op Rozenburg. “Ik wil dat mijn (klein)kinderen ook nog een toekomst hebben”, zegt een marktbezoeker. Een andere voegt daaraan toe: “Wij kunnen niet achterblijven; dit is een onderwerp dat we samen moeten aanpakken.”

De boodschap is duidelijk: Rozenburgers vinden dat het dorp moet verduurzamen – en dat zij daar een actieve stem in moeten hebben. Daar is Willem Boon het mee eens. Hij richtte de Energie Coöperatie Rozenburg op om samen met andere inwoners het heft in eigen hand te nemen. “Leden van de coöperatie denken en beslissen mee over de manier waarop we Rozenburg duurzamer willen maken.”

Dat hier behoefte aan is, hoor je dus gewoon op de weekmarkt. “Het gaat over ons dorp, dus het gaat ons aan. Waarom worden bewoners buitengesloten wanneer er plannen gemaakt worden? Wij verdienen een centrale rol als er plannen worden gemaakt.”

Bestaand dak

De Energie Coöperatie Rozenburg wil een collectief zonnedak op Rozenburg – een plan dat nieuwsgierig maakt en tot vragen leidt. “Hoe werkt dat?” “Is dat niet zonde van het uitzicht?” en “Waar komen die panelen dan te liggen?” Willem Boon licht toe: “Daar gebruiken we een bestaand dak voor, waar ruimte op is. Op die manier gebruiken we wat er al is en blijft het uitzicht behouden.”

Hij vervolgt: “Belangrijk is dat alle bewoners mee kunnen doen aan dit zonnedak. Dat maakt het collectief, van ons samen.” Een zonnedak zorgt voor duurzame energie. Dat is geld waard. Vraag op het Raadhuisplein: bij wie moet de opbrengst van zo’n dak terechtkomen? Verschillende antwoorden: “De opbrengst is voor het dorp!” “Naar mensen die krap zitten.” “Naar de mensen die meedoen, da’s toch logisch?”

Wijkfonds

Willem Boon: “Alle opbrengsten blijven in het dorp. De coöperatie is eigenaar van het zonnedak en de inkomsten verdelen we onder alle deelnemers. Daarnaast gaat een deel naar een wijkfonds. We beslissen samen hoe we dat besteden.”

Die uitleg kan op instemming rekenen onder de marktbezoekers. “Kan ik ook meedoen? Ik wil dat de speeltuin in mijn wijk wordt opgeknapt!”

Als je lid wordt van de coöperatie, beslis je mee over alles dat te maken heeft met de activiteiten - ook over hoe het geld wordt besteed. Willem Boon: "Lijkt het je wat om actief te worden in de coöperatie? Neem dan contact op. Daarna gaan we met ons allen om de tafel zitten om te bespreken wat er nodig is en wat inwoners leuk vinden om te doen. Zo bouwen we gezamenlijk aan projecten waarbij we samen duurzame energie voor Rozenburg opwekken. Door Rozenburg, voor Rozenburg!”

Zie ook www.ec.rozenburg.nl.