Vrijwilligers van de Groenploeg plaatsen het insectenhotel op een stevige fundering in de paddenpoel.
Vrijwilligers van de Groenploeg plaatsen het insectenhotel op een stevige fundering in de paddenpoel. (Foto: Tom Vooijs)

Kwakende kikkers verwelkomen insectenhotel

De Groenploeg heeft zich bekwaamd in een heel ander project dan waarmee de vrijwilligers zich doorgaans bezighouden. In de paddenpoel nabij de Esdoornlaan is een twee meter hoog insectenhotel geplaatst.

Door Kor Kegel 

Het plan was er al twee jaar, maar omdat de totstandkoming een kwestie van teamwerk is, moest het vanwege de coronamaatregelen worden uitgesteld. Gerard Varekamp knutselde het complex in elkaar en maakte het extra stevig, omdat het van meet af aan duidelijk was dat het in de buitenruimte zou worden geplaatst en dus weersbestendig zou moeten zijn. Daar dachten de andere leden van de Groenploeg goed over mee. Adri Visker zorgde voor een stevige fundering, die op de bodem van de paddenpoel zou worden geplaatst en die hoog genoeg moest zijn om het insectenhotel boven water te houden. Met bevestigingsmateriaal werd het zo bevestigd dat het hotel tegen harde wind bestand is.

En nu was het zo ver dat het hotel in het paddenpoeltje neergezet kon worden. Zeven vrijwilligers van de Groenploeg gingen in de avonduren naar het park langs de Esdoornlaan – ze noemen het het Esdoornpark, hoewel dat niet de officiële naam is – en vier van hen trokken hun waadpak aan om niet helemaal door de modder besmeurd te raken. Het was nog een hele sjouw door het jonge riet en het water. De andere drie vrijwilligers verleenden assistentie door met een touw vanaf de kant het hotel in balans te houden. Daarna werd het windvast gezet.

Cadeautje

Het wordt de paddenpoel genoemd, maar in de door jonge knotwilgen omringde vijver klonk een luid gekwaak van kikkers. Ze waren vast blij met het cadeautje van de Groenploeg, die zich doorgaans verdienstelijk maakt met het bijhouden van het openbaar groen op Rozenburg, zoals het knotten van wilgen. Het is een waardevolle aanvulling op het groenonderhoud door de gemeente Rotterdam, die tegen een enorme achterstand oploopt.

“En nu maar eens kijken hoe snel het hotel bevolkt is,” zegt Wim van Hulten, woordvoerder van de Groenploeg.