Op allerlei wijzen ondergaan de kinderen uit Overschie de natuur van de Landtong Rozenburg.
Op allerlei wijzen ondergaan de kinderen uit Overschie de natuur van de Landtong Rozenburg. (Foto: Rien Vreugdenhil)

Stadskinderen zijn dolenthousiast over rijke natuur van de Landtong

Ze hebben een afvinkkaart gekregen. De veertig kinderen uit Overschie en omgeving hebben vijf opdrachten gekregen, waardoor ze meer over de natuur leren. Elke uitgevoerde opdracht kunnen ze afvinken.

Door Kor Kegel

Schuin voor het Educatief Informatie Centrum staat een bus van JoJo Tours uit Maasdijk. Daarmee zijn ze kinderen uit Overschie naar de Landtong Rozenburg gekomen. Het is een initiatief van De Stad Uit, een organisatie die stadskinderen kennis wil laten maken met de natuur.

“In Rotterdam en omgeving wordt dat steeds moeilijker,” zegt Gudrun Feltkamp, het creatieve brein en de gangmaker van De Stad Uit. “Er verdwijnen steeds meer plekken waar je nog een beetje door de ruige natuur kunt struinen. In de Noordrand van Rotterdam is alles volgebouwd. Het Eiland van Brienenoord is afgebaggerd. Voor een beetje natuur kunnen we nog terecht in Hoek van Holland, de Buytenhof van Rhoon en de Landtong Rozenburg. De Landtong is dus niet alleen voor de Rozenburgers belangrijk, maar voor de hele Rotterdamse regio.”

De spelende kinderen geven er blijk van. Er zijn wat tafels en bankjes neergezet in de Begrazingsweide en van daaruit voeren ze hun opdrachten uit. Ze hebben wilde kruiden geplukt en gaan er thee van zetten op een vuurtje dat door hun moeders brandend wordt gehouden. Andere kinderen hebben sprokkelhout gevonden, waarvan ze keurig rechte stokken snijden. Dieper geleden is een poel met kikkers. “Er gaat een moeilijk pad naar beneden en een makkelijk pad. Neem je poepkaart mee en ga kijken van welke dieren de uitwerpselen zijn die je er vindt,” zegt Gonnie Jungst, de natuurjuf die beter bekend is als Gonny in het Groen. Onder die naam organiseert ze natuurfeestjes en geeft ze les op basisscholen.

Beneden rennen kinderen over de struinpaden. Ze spelen tikkertje en verschuilen zich achter de weelderige bosschages. Dan klimmen ze in bomen om nog een natuuropdracht uit te voeren, die ze kunnen afvinken. Een jongetje komt via het ‘makkelijke pad’ naar boven en laat zijn moeder zijn enkel zien. Brandnetel! Jeuk! Ook dat hoort bij de natuur.

De excursie van De Stad Uit is financieel mede mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam en de provincie Zuid-Holland, maar de ouders en kinderen betalen zelf ook een bijdrage van een paar euro. Daar hebben die veertig kinderen wel een avontuurlijke beleving voor gekregen. Zonder Efteling. Gewoon in de natuur van de Landtong Rozenburg.