Kuipie steken was een mooie traditie van Novae.
Kuipie steken was een mooie traditie van Novae. (Foto: Marcel Bavelaar)

Dj’s van toen draaien de rock die jeugdsoos Novea typeerde

De reünie van jeugdsoos Novae belooft een waanzinnig feest te worden, zegt oud-voorzitter Marcel Bavelaar. Bekende soosgangers zorgen volgende week zaterdag voor de muziek van toen.

Door Kor Kegel

De reünie begint zaterdag 18 juni om 16.00 uur in Muziektheater De Ontmoeting aan de Koninginnelaan. De jeugdsoos bevond zich van 1967 tot 1991 naast de voormalige Ontmoetingskerk. De rockmuziek van The Doors, The Eagles en The Rolling Stones zal nu in De Ontmoeting te horen zijn. Anton Filippo, dj van het eerste uur, en Maarten Dijkman zorgen voor de rocksound. Marcel Bavelaar en Benno Verleun zorgen meer voor dansbare muziek, ook uit de jaren zeventig en tachtig, denk aan David Bowie en Depeche Mode. Eigenlijk moet je Anton Filippo disc-jockey noemen, want de afkorting dj had in die jaren nog niet postgevat.

Novae was populair op Rozenburg. Een nova – meervoud: novae – is een ster die plotseling helderder wordt. Aan het plafond van de jeugdsoos hing een grote ster, rondom verlicht door gekleurde lampjes. De bezoekers van Novae waren de sterren van morgen, de nieuwe generatie die Rozenburg vorm zou geven.

Het idee voor de reünie kwam van John de Bruijn en Willy Haesenbos-van Doorn. John kwam op zondag 21 maart 2021 plotseling te overlijden, waarna Willy zich geroepen voelde de reünie door te zetten. Met succes. Inmiddels hebben zich 190 personen definitief gemeld en betaald.

Bekend was al dat Neerlands oudste heavymetalband, Picture, opgericht in Rozenburg, voor de klapper aan het eind van de reünie zorgt. Halverwege de avond is er nog een verrassings-act.

De medewerkers van De Ontmoeting zorgen voor de hapjes en drankjes. De leden van Novae wisten daar destijds wel weg mee. Marcel Bavelaar heeft hier en daar al vernomen dat de soosbezoekers van toen er reikhalzend naar uitzien dat die bijzondere Novae-sfeer weer opleeft.

Met één uitzondering. Novae stond ook bekend om het kuipie steken. Dat werd altijd op Koninginnedag georganiseerd. Je ging van een prachtig in elkaar gezette houten glijbaan naar beneden, gezeten in een karretje, en halverwege probeerde je een stok te steken in een gat van een plankje dat onder een bak water hing. Of je nu raak prikte of miste, je liep een grote kans een plens water over je heen te krijgen. Je moest er dus wel een beetje op gekleed zijn. Dat kuipje steken gebeurt niet op de reünie van Novae, want het is niet de bedoeling De Ontmoeting om te vormen tot een waterballet. Nu was het wel een buitenactiviteit, maar op het pleintje voor het clubgebouw kon het en tegen het decor van een voormalige kerk is het wat minder gepast.

De organisatie kan financiële steun goed gebruiken. Wie bereid is te doneren, kan navraag doen via: huberta40@hotmail.com.