Gemeente vindt 30 km/u geen probleem voor hulpdiensten

De gemeente Rotterdam is van mening dat een 30 km-zone over tweehonderd meter van de Laan van Nieuw Blankenburg geen doorslaggevend effect heeft op de aanrijtijden van politie, brandweer en ambulance. Er komen op dat stukje slechts drie snelheidsremmers.

Door Kor Kegel

Dat blijkt uit een brief van Michiel van Kruiningen, hoofd mobiliteit van de gemeente, aan wijkagent Richard Verboeket. De brief is in handen gesteld van de dorpsraad Rozenburg, nadat Erwin van Eijsden zijn beklag had gedaan over de slechte terugkoppeling van de gemeente aan de dorpsraad. De brandweer, politie en de gebiedscommissie Rozenburg hadden negatief geadviseerd over de invoering van de maximumsnelheid van 30 kilometer ter hoogte van basisschool De Rozenhorst, maar zonder dat de gebiedscommissie en daarna de dorpsraad werden geïnformeerd, werd besloten om toch 30 km in te voeren tussen de Rembrandtsingel en de Burgemeester Just de la Paisièresstraat. Argumentatie bleef uit.

De politie en de brandweer blijken wel geïnformeerd te zijn waarom van de adviezen is afgeweken. Dat de brandweerkazerne zich dicht bij de 30 km-zone bevindt en er vaak overheen zal moeten, heeft de gemeente niet van mening doen veranderen. “Ook met 30 km/u willen wij de kwaliteit van belangrijke aanrijdroutes borgen,” schrijft Michiel van Kruiningen. Dat bij het ambulancevervoer vaak comfort nodig is en dat stuitende drempels dan nadelig kunnen zijn, weegt ook niet zo zwaar, omdat er volgens de gemeente betrekkelijk weinig ambulances passeren. Ze komen Rozenburg binnen via de Volgerweg of de Tienmorgenseweg en zullen zelden over het desbetreffende deel van de Laan van Nieuw Blankenburg rijden. De gevolgen zullen niet onacceptabel zijn, staat in de brief. “Tot op heden heeft de gemeente geen feitelijke gegevens ontvangen van zowel de brandweer en politie als de hulpdiensten, waarmee het tegendeel wordt bewezen.”

Dat er vertraging voor het openbaar vervoer ontstaat door de 30 km-maatregel, is volgens de gemeente niet zo, omdat dit deel van de Laan van Nieuw Blankenburg niet tot een OV-route behoort, normaal gesproken. Nu wel, in verband met de gestremde Calandbrug.

En dan had de politie nog wat opmerkingen over de onwenselijkheid van voetgangersoversteekplaatsen in een 30 km-zone, maar deze worden ook van de hand gewezen. Blijft de vraag waarom de gebiedscommissie en de daarna geïnstalleerde dorpsraad Rozenburg niet door de gemeente werden ingelicht.