De oeverzwaluwen hebben het er maar druk mee.
De oeverzwaluwen hebben het er maar druk mee. (Foto: Patrick Wanders)

Oeverzwaluwen zijn toch komen nestelen

Ze zijn toch nog gekomen. Beetje aan de late kant, maar: “De natuur laat zich niet dwingen,” zegt Marijke Sonneveld-Dijkman, voorzitter van Stichting Leve de Landtong. De oeverzwaluwen zijn er zowaar weer.

Door Kor Kegel

Medio mei begonnen Landtong-liefhebbers zich zorgen te maken. Meestal zijn in die maand de zwaluwen uit Afrika teruggekeerd – in veel streken komen ze zelfs in maart al terug van hun overwintering – maar behalve een paar ‘verkenners’ was de grote vlucht uitgebleven. Oeverzwaluwen komen elk jaar nestelen in de zandwal op de Landtong, die ook wel de zwaluwwand wordt genoemd. De vogels bouwen vaak nesten in rivieroevers of bij waterrijke gebieden.

Dat de zwerm nog niet teruggekeerd was, leidde tot veronderstellingen dat het kwam omdat de duindoorn vlak voor de zwaluwwand geheel was gekapt, waardoor een natuurlijke beschutting ontbrak. Een week geleden kwam er een theorie bij, namelijk dat de nabije walstroominstallatie een constante brom produceert die de vogels zou weghouden.

Stichting Leve de Landtong schaarde zich er niet achter om deze zorgen via de media te uiten (Rozenburgse Courant van 26 mei). “Zoeken naar oorzaken waarom de oeverzwaluwen er nog niet zijn en ongegronde conclusies onder de aandacht brengen bij de gemeenteraad, vinden wij in dit stadium geen goed plan,” reageert Marijke Sonneveld-Dijkman. “Wij hebben ons alleen geuit over de schade aan de bijenorchissen. We vinden het jammer dat de suggestie is gewekt dat we ook verbijsterd zijn over de schade die zou zijn toegebracht aan de zwaluwwand.”

Tot opluchting van velen is het nu weer een drukte van belang bij de zwaluwwand. De vogels vliegen af en aan om hun nesten klaar te maken. Niet alle vogels leggen in mei een ei. 

Stichting Leve de Landtong geeft een advies mee: "Als u naar de Landtong gaat, verdiep u dan vooraf in het gebied, zodat u niet ineens per ongeluk bovenop de zwaluwwand staat. Helaas is het bord waarop staat ‘Vogelbroed- en rustgebied - Geen Toegang' alleen zichtbaar vanaf de Noordzeeweg. Blijf bij twijfel op het verharde fietspad, dan weet u zeker dat u de zwaluwen en andere broedvogels niet stoort.”