Sjaan en Leo Rietdijk zijn jong genoeg om nog lekker gek te doen.
Sjaan en Leo Rietdijk zijn jong genoeg om nog lekker gek te doen. (Foto: Patrick Wanders)

De Buurt doet gek met alleen maar Nederlandse liedjes

Café De Buurt draait eigenlijk nooit Nederlandse liedjes. Je hoort er voornamelijk popmuziek uit voorbije decennia. Maar zaterdagavond wordt het anders.

Door Kor Kegel

Zes uur achtereen zorgen Sjaan en Leo Rietdijk voor muziek van Nederlandse bodem. Voornamelijk Nederlandstalig, maar Engelstalig mag als het van Nederlandse artiesten is. ‘De Buurt doet gek’ is het thema van de avond. Dat kan om 20.00 uur nog tamelijk rustig beginnen, maar als de stemming er goed in gekomen is zullen vanaf 23.00 uur uitsluitend smartlappen te horen zijn. Dat wordt een happening waar het cafépubliek luid meezingt…

Het is de tweede keer dat ‘De Buurt doet gek’ plaatsvindt. De eerste keer was in 2019. Het idee was spontaan ontstaan – en het sloeg enorm aan. Voor herhaling vatbaar – maar de coronamaatregelen maakten dat twee jaar lang onmogelijk. “Nu kan het weer,” zegt Leo Rietdijk.

De cafébezoekers kunnen verzoeknummers indienen. Dat hoeft niet van tevoren, want Sjaan en Leo kunnen alles in een oogwenk op de computer vinden. “Spotify,” zegt Leo. “Ik heb nog nooit iets níet gevonden.”

De ervaring van de eerste keer is dat als er een paar liedjes hebben geklonken, dat anderen op ideeën brengt. “Ik weet er ook nog een!” roepen ze dan. Het verhoogt de feestvreugde. “Met alleen Nederlandse muziek doen wij voor ons doen gek,” zegt Sjaan.

Het zou wel weer eens leuk zijn als het café uitpuilt, want zoals overal is het cafébezoek na de coronacrisis niet meer zoals het voordien was. “De mensen hebben geleerd zichzelf thuis te vermaken,” zegt Leo. “Ze doen weer pimpampet en yahtzee.” “En het is thuis goedkoper,” vult Sjaan aan. “Voor ons is de inkoop duurder geworden, dus dat moeten we wel doorberekenen in onze prijzen.”

“Cafévolk is een uitstervend ras,” zegt ze. Maar het weerhoudt Sjaan en Leo er niet van om vrolijk door te gaan. Ze houden van het horecavak. Sjaan werkte al in café ’t Centrum aan de Emmastraat, voordat ze op vrijdag 19 augustus 2005 met Leo café De Buurt schuin aan de overkant begon.

Ze kennen elkaar al vanaf hun elfde jaar. Ze zaten allebei op de Teldersschool in de Vlaardingse Westwijk. Na school verloren ze elkaar een paar jaar uit het oog, maar op hun zestiende kwam de klik. Als aanstaande zaterdagavond de laatste smartlap geklonken heeft, gaan Sjaan en Leo zondag hun zevenenveertigste trouwdag vieren.