Arco Meenderman demonstreert de ultramoderne ogenscanner.
Arco Meenderman demonstreert de ultramoderne ogenscanner. (Foto: Patrick Wanders.)

Optiek Nouveau trots op revolutionaire oogmeting

Partnerbijdrage

Volgende week twee dagen gratis demonstratie

Het is een revolutionair apparaat, zegt Arco Meenderman. Hij doelt op de ultramoderne DNEye@-scanner van het bedrijf Rodenstock. Het apparaat kan nauwkeurig meer dan duizend punten in een oog meten.

Door Kor Kegel

Optiek Nouveau aan de Molenweg 65 heeft sinds kort deze scanner , want Arco Meenderman mag dan gediplomeerd opticien zijn, het apparaat helpt hem enorm om tot een optimaal advies over brillenglazen te komen. Hij demonstreert de DNEye. Je kijkt eerst met het ene oog in de lens en dan met het andere. Kwestie van een paar minuten. Dan toont Arco de uitkomsten. Je ziet meteen of je last hebt van myopie (bijziendheid) of van hypermetropie (verziendheid) of als het hoornvlies een onregelmatige kromming heeft (astigmatisme). Nu kun je dat met traditionele meetapparatuur ook achterhalen, maar de DNEye kan nog meer.

De scanner signaleert de reactie van je pupillen overdag en ’s avonds alsmede de bijbehorende veranderingen in het gezichtsvermogen. Zo kunnen individuele afwijkingen worden vastgesteld, die verantwoordelijk zijn voor minder contrast en slecht zicht in de schemering. Het wordt volautomatisch gemeten, maar vervolgens is het aan Arco om zijn klanten het beste advies te geven over eventuele aanpassing van de bril.

Want brillenglazen op maat kunnen je veel en veel beter doen zien. Rodenstock vergelijkt het met een maatpak of mantelpak. Als niets knelt of drukt, zeg je dat het als gegoten zit of dat het als een tweede huid voelt. Een speciaal vervaardigde bril met het juiste montuur heeft dat zelfde effect. Als je ogen zich op hun gemak voelen, krijg je een scherper en contrastrijker zicht, met name in de schemering.

In de zaak aan de Molenweg op Rozenburg zijn er volgende week twee oogmeetdagen. Er staat dan op dinsdag 22 en woensdag 23 november een medewerker van Rodenstock en het personeel van Optiek Nouveau klaar om de klanten te ontvangen voor een gratis oogmeting. Het is wel noodzakelijk van tevoren een afspraak te maken, want het zou wel eens druk kunnen worden. Meer dan de helft van de Rozenburgers draagt een bril of heeft lenzen in. Wie twijfelt of het zicht niet méér kan verbeteren, zal zeker langskomen.

“Ik vind vakmanschap enorm belangrijk,” zegt Arco Meenderman. Daarom krijgen de klanten regelmatig een uitnodiging om op controle te komen. “Als het nodig is, doen wij meer oogmetingen op verschillende tijdstippen, bijvoorbeeld bij diabetici, omdat de druk op de ogen per dagdeel kan variëren. Mocht er een probleem zijn, dan staan wij garant voor goede oplossingen.”

Hij is opgetogen over de nieuwe aanwinst. De volautomatische DNEye@-scanner is een waardevolle aanvulling op de gebruikelijke meettechnieken vervangen. Het team van Optiek Nouveau, bestaande uit Kim, Jantine, Anne-Lies, Erik en Arco, heet een ieder van harte welkom.