Dit is alweer historie: big bags vol boodschappen, 2019.
Dit is alweer historie: big bags vol boodschappen, 2019. (Foto: Joke van Meurs.)

Kerken kunnen kerstattenties schenken dankzij DeltaPORT

De diaconie van de protestantse gemeente te Rozenburg en de werkgroep Caritas van de Sint Jozefkerk hebben voor hun komende kerstactie een donatie van vijfhonderd euro gekregen van het DeltaPORT Donatiefonds. Dat liet Cisca Breeuwer namens het fonds weten.

Door Kor Kegel

De twee kerken werken samen in de verstrekking van kerstattenties aan huishoudens met een minimuminkomen. Ze zorgen al meer dan twintig jaar voor een extraatje in de maand december. Voorheen spraken ze van de kerstpakkettenactie, maar omdat zich tijdens de coronacrisis een verandering voordeed is de naam veranderd in kerstattentieactie.

Ooit begon de actie met het uitdelen van boodschappenpakketten van de Edah. De protestantse gemeente en de Sint Jozefkerk opereerden toen nog los van elkaar en het kwam voor dat huishoudens van beide kerken een pakket ontvingen. Samenwerking lag voor de hand. Zo konden de pakketten eerlijker verdeeld worden. Bij pakket moet eigenlijk worden gedacht aan een shopper vol boodschappen. Dat veranderde door de coronamaatregelen. Het was voorzichtiger en verstandiger om de minima een waardebon te geven, die ze konden besteden bij een supermarkt in Rozenburg.

“Op deze manier kunnen ze naar eigen inzicht boodschappen doen voor de feestdagen,” zegt Joke van Meurs, die tot zondag 18 september als diaken verbonden was aan de Immanuëlkerk en nog wel actief blijft in de werkgroep. “In 2020 werden 224 bewoners blij gemaakt met een waardebon van Albert Heijn en vorig jaar werden 231 mensen op 76 adressen verrast met een waardebon van PLUS Groesz. Bij de schenking van eerst de kerstpakketten en later de waardebonnen houden de kerken rekening met de gezinsgrootte. Zo krijgt een gezin met kinderen meer dan een eenpersoonshuishouden.

Voor de boodschappentassen brachten de parochianen en gemeenteleden in Adventstijd levensmiddelen naar de kerk, maar ook doneerden ze geld via een collecte of door het over te maken op de rekening van hun kerk. Daarnaast zijn er drie vaste sponsors, Vopak, Kemira en Tronox, die keer op keer bereid zijn gevonden een gulle gift te doen. De PLUS deed dat eveneens, zodat de huishoudens een mooie waardebon konden krijgen. AH vulde dat nog aan met snoepgoed.

Cadeaukaarten PLUS

Dit jaar gaan de diaconie en de werkgroep Caritas over op cadeaukaarten van de PLUS. De betrokken huishoudens stellen dat meer op prijs dan een shopper vol boodschappen, omdat ze dan zelf hun boodschappen kunnen uitzoeken. Met de vijfhonderd euro extra van het DeltaPORT Donatiefonds kan er weer een leuk bedrag worden verstrekt.