Cora van Mook vertelt hoe ooit haar protest tegen windmolens begon. De windmolens aan de N57 op Voorne-Putten zijn er nooit gekomen.
Cora van Mook vertelt hoe ooit haar protest tegen windmolens begon. De windmolens aan de N57 op Voorne-Putten zijn er nooit gekomen. (Foto: Patrick Wanders.)

Heel Rozenburg kleurt roze als zoeklocatie windmolens

Tot verbijstering van de zestig bezoekers van de protestbijeenkomst maandagavond blijkt de provincie Zuid-Holland een kaart te hebben, waarop geheel Rozenburg is aangewezen als zoeklocatie voor nieuwe windmolens. Het gaat om energietransitiekaart 16.

Door Kor Kegel

Ria de Sutter-Besters had de informatieavond georganiseerd om de Rozenburgers te mobiliseren. De oud-burgemeester en lid van de dorpsraad Rozenburg is fel gekant tegen de geplande megaturbine op de Landtong Rozenburg. Om deze 345 meter hoge windmolen mogelijk te maken heeft Pondera op vrijdag 28 oktober een omgevingsvergunning aangevraagd.

Blij met de flinke opkomst

Ria de Sutter was blij met de flinke opkomst van kritische bewoners die de Landtong niet aangetast willen zien met een windturbine, waarvan zeer veel overlast te verwachten valt, zoals wel bleek uit de presentatie van Cora van Mook uit Hellevoetsluis. Deze actievoerster strijdt al twintig jaar succesvol tegen windmolens in natuurgebieden of nabij woonwijken.

Maar waar de avond gericht was op het verzet tegen die ene reusachtige windmolen op de Landtong, circuleerde een kaart, afkomstig van de provincie Zuid-Holland, tot stand gekomen na een herziening van het omgevingsbeleid. De zoeklocaties zijn op de kaart roze gekleurd. De hele strook vanaf de Botlek tot aan de Maasvlakte is roze, inclusief Rozenburg en Europoort.

Dat gegeven hakte erin

Dat gegeven hakte erin onder de aanwezigen. Er lag al een petitie aan de overheid klaar, maar dat concept moet nu worden omgewerkt en aangevuld. Ook werd in overleg met de belangstellenden afgezien van de voordracht van een alternatieve locatie voor windmolens in plaats van de Landtong. Dat zou een strook grond zijn langs Het Scheur en vanuit het dorp Rozenburg gezien voorbij het Botlekbos aan de Professor Gerbrandyweg. Volgens bedrijven in de omgeving zou daar nog geen actuele bestemming voor zijn. Bovendien zijn aan de overkant op de Vlaardingse oever ook windmolens gepland. In principe zou niemad er daar last van hoeven te hebben.


Echter, uit het relaas van Cora van Mook kwam naar voren dat hoe hoger de turbines worden, hoe meer ze meebewegen in de wind en hoe zwaarder de druk op de fundering. Dat veroorzaakt trillingen in de grond en als die de woonwijk bereiken kan dat slaapverstorend werken. Het werd vergeleken met een situatie in de prehistorie, waar de mensen op hun hoede waren als dinosaurussen naderden. De dino's stampten zo op de grond, dat de mensen wakker trilden en een veilig heenkomen konden zoeken. Maar als er nu trillingen zijn, kan dat angst teweegbrengen zonder dat de oorzaak bekend is. Omdat de locatie voorbij het Botlekbos net zo ver van de bebouwde kom van Rozenburg af ligt als de beoogde plek op de Landtong, werd besloten nader onderzoek te doen alvorens de locatie aan de Professor Gerbrandyweg als alternatief aan te dragen aan het gemeentebestuur van Rotterdam.


Op de door Ria de Sutter belegde avond waren nog drie andere leden van de dorpsraad Rozenburg aanwezig, te weten Paul Dullaard, Hans de Groot en Rob Oosterlee. Daarnaast waren Stichting Leve de Landtong en de protestbeweging Rozenburg In Actie (RIA) goed vertegenwoordigd.