Michael Craddock.
Michael Craddock. (Foto: PR)

The Gesualdo Six zingen kerstconcert in Groote Kerk Maassluis

Terug van een grote tournee in de Verenigde Staten steken de zes zangers van Gesualdo Six binnenkort het Kanaal over voor een tournee in Nederland. Op vrijdag 16 december doen ze Maassluis aan. Een vraaggesprek met de bariton van het gezelschap, Michael Craddock.

Marianne Koerts

Gesualdo Six werd opgericht in maart 2014. Hoe zijn jullie als zes zangers bij elkaar gekomen en begonnen aan jullie carrière? “We begonnen als een groep studenten en afgestudeerden van de Universiteit van Cambridge en ons eerste concert was in de kapel van Trinity College. Daar werd elke dag van het academische jaar gemusiceerd. Een geweldige tijd! We wilden Gesualdo zingen en zo ontstond de naam”. 

Hoe kwamen jullie op het idee om in eerste instantie voornamelijk muziek uit de Middeleeuwen te zingen? “Die muziek werd niet veel uitgevoerd in onze omgeving, dus we wilden graag de rijkdom van de muziek buiten het ‘evensong’-repertoire onderzoeken. We begonnen met de Renaissance en kozen daarna voor repertoire uit verschillende perioden dat we graag wilden uitvoeren.”

In de loop der tijd werd jullie repertoire ook verlegd naar de 20e eeuw. Vergt dat een andere manier van zingen? "Eigenlijk is de ‘zingende stem' in ruim 500 jaar niet veranderd. En we willen graag dat onze ‘sound' herkenbaar is, of we nu Gesualdo zingen of 20e eeuwse muziek. Maar als het harmonisch complex is, dan vraagt het wel wat van onze trefzekerheid en van ons temperament. Want dat verschilt vaak van de manier waarop je oude muziek zingt. Er zitten meer extremen in 20e eeuwse muziek; in dynamisch opzicht en qua articulatie. We zijn heel verguld dat we componisten opdracht hebben kunnen geven om voor ons te schrijven. Zoals onze dirigent Owain Park.”

Hoe komen jullie tot keuzes in de programmering van de concerten? “Dat is eigenlijk in de loop der jaren niet veranderd. We zingen muziek die we graag zingen. We proberen stukken uit die door ieder van ons kunnen worden ingebracht. En als het past voor onze stemmen, dan bekijken we of we hier een thematisch programma van kunnen samenstellen. Zo kunnen we wel 5 tot 6 verschillende programma’s per jaar aanbieden over de hele wereld.”

Kan je iets meer vertellen over het kerstconcert in de Grote Kerk in Maassluis? “Kerst is natuurlijk de perfecte periode voor de muziek die we zingen. Jullie krijgen in Maassluis een uniek door Gesualdo 6 gearomatiseerde benadering van Advent en Kersttijd. Renaissance motetten en ‘carols’. Sommige stukken kennen jullie misschien, maar anderen weer niet. We gaan de prachtige akoestiek van jullie kerk exploreren en hopen het publiek in een feestelijke kerststemming te brengen!”


Dank aan Michael Craddock voor dit interview. Wij van Muziek tussen Maas en Sluis verheugen ons. We zien jullie op vrijdag 16 december om 20.00 uur in de Groote Kerk in Maassluis.