Gemeente komt in 2023 met plan van aanpak bestrijding mensenhandel

Landelijk is vastgesteld dat iedere gemeente dit jaar een lokale aanpak van mensenhandel voor volgend jaar moet opstellen. In het coalitieakkoord Samen betrokken het verschil maken, is een van de aandachtspunten de bestrijding van ondermijning. Daar valt ook mensenhandel onder. 

Chrit Wilshaus

Dit is niet alleen gericht op sekswerk maar bijvoorbeeld ook op arbeidsuitbuiting schrijven burgemeester Haan en wethouder Bronsveld (CDA) in het B en W advies Uitvoeringsplan lokale aanpak van Mensenhandel 2023. De ambitie is om mensenhandel in de gemeente te voorkomen en waar geconstateerd te stoppen. Zicht op de problematiek maakt gerichte interventie mogelijk, aldus de collegeleden. ‘Dit moet leiden tot een ketengerichte slagvaardige samenwerking om mensenhandel het hoofd te kunnen bieden.’ De gemeente wil vooral inzetten op ‘preventie en het opwerpen van barrières voor daders en mensen die dat mogelijk maken.’ Het gaat daarbij om een integrale aanpak waarbij verschillende partijen samenwerken. En om een waterbedeffect te voorkomen, wordt de aanpak regionaal afgestemd. De gemeente, aldus Bronsveld en Haan, is de aangewezen partij om de rol van regisseur op zich te nemen. ‘Want de gemeente staat in contact met alle organisaties die mogelijk een bijdrage kunnen leveren.’ Opsporing vergt echter wel veel menskracht.

De voorlichting over mensenhandel is overigens niet alleen gericht op bewustwording van bewoners maar ook op die van ambtenaren. Daarnaast is er extra aandacht voor jongeren in het kader van seksuele weerbaarheid. In het bijzonder over slachtofferschap, uitbuiting en mensenhandel in relatie tot het gebruik van sociale media. De opvang en nazorg voor slachtoffers van mensenhandel moet goed geregeld zijn en daar waar mogelijk verbeteren, schrijven Bronsveld en Haan in hun advies.

Naar schatting worden per jaar zo'n 7000 mensen slachtoffer van mensenhandel en uitbuiting in Nederland. Aanpak, signaleren en opsporen ervan heeft ook lokaal hoge prioriteit. Zo moet iedere gemeente dus een uitvoeringsplan maken. Bijzondere aandacht is er voor mensenhandel in de zin van seksuele uitbuiting. Ook bij de legale prostitutie. Maassluis zal daarom het prostitutiebeleid actualiseren. Werk gerelateerde uitbuiting komt vooral voor in de bouw, de land- en tuinbouw, maar ook in andere bedrijfstakken. Slachtoffers van mensenhandel zijn voor hun werk maar ook vaak voor hun huisvesting doorgaans volledig afhankelijk van mensenhandelaren.