VVD wil andere financiering kwijtschelding afvalstoffenheffing

De VVD vindt dat de manier waarop de kwijtschelding van de afvalstoffenheffing wordt gefinancierd anders moet. Dat betoogde fractievoorzitter Dick Snoeck vorig week dinsdagavond in de commissie waar de Nota Lokale Heffingen werd besproken. 

Volgens hem komt het er nu op neer dat mensen met een koophuis die kwijtschelding betalen. Snoek benadrukte verder op zich niet tegen kwijtschelding te zijn maar plaatste daar wel de kanttekening bij dat kwijtschelding niet helpt om te stimuleren dat mensen hun afval beter gaan scheiden en er dus minder restafval overblijft. De verwerking daarvan kost (veel) geld. De VVD-voorman deed de suggestie om de dekking voor de kwijtschelding elders te vinden. Bijvoorbeeld in het sociaal domein. “Daar zit 55 miljoen in.” Erik de Ruiter (D66-steunraadslid) kon zich vinden in de VVD-kritiek over de manier waarop de kwijtschelding nu wordt gefinancierd. Martin Boekestijn (op dat moment nog CDA-steunraadslid) plaatste de kanttekening dat als minder mensen de financiering van de kwijtschelding moeten dragen “het veel meer pijn gaat doen.” En Iris Vrolijks (PvdA) merkte op dat geld uit het sociaal domein halen ook niet zonder gevolgen is. Bijvoorbeeld niet voor mensen die rekenen op hulp.

Meerdere commissieleden constateerden dat het voorstel vol met fouten zat. Verantwoordelijk wethouder Sjef Evers (VVD) erkende dit en zegde toe binnenkort met een verbeterde versie te komen.