De QR-code hangt bij de plek waar de synagoge heeft gestaan.
De QR-code hangt bij de plek waar de synagoge heeft gestaan. (Foto: Jacques Visker)

Het verhaal van de Maassluise synagoge dankzij QR-code

Jacques Visker

Maassluis heeft bijna 200 jaar een Joods gebedshuis in de stad gehad. In 1960 is deze synagoge afgebroken. Hij had al 18 jaar leeg gestaan nadat de laatste vijf leden van de Joodse gemeente in 1942 door de bezetter werden weggevoerd en vermoord. De struikelsteentjes op de Markt en de Noordvliet herinneren hier nog aan. 

Maassluis was al voor 1700 een van de eerste gemeentes in Zuid-Holland waar Joden zich mochten vestigen. De meeste Maassluise Joden waren handelaren en winkeliers. In de eerste helft van de negentiende eeuw woonden er rond de negentig Joden in de stad. Toen reizen naar steden als Rotterdam met raderboot en stoomtrein mogelijk werd zakte de verkoop van kleding en huisraad door de Joodse handelaars in. De Maassluizers gingen er zelf voor naar de stad. De handelaren trokken grotendeels weg naar plaatsen waar ze hun brood beter verdienen konden.

Op het erf bij de synagoge stond ook een ritueel badhuis en er was een woonhuis voor de voorganger, die er bovendien een schooltje had. Het complex stond aan het begin van de Groen van Prinstererkade. Waar precies? Wat is er nu? Dat is terug te zien op een foto aan de gevel van het transformatorgebouwtje daar, bij de gele stip. Scan er de QR-code en lees het verhaal.