Geen kinderburgemeester in Maassluis

Maassluis krijgt geen kinderburgemeester. Een motie van D66 en GroenLinks met die strekking werd bij de Begrotingsraad verworpen.

Chrit Wilshaus

De opstellers van de motie stellen dat een groot aantal gemeenten al een kinderburgemeester en/of kindergemeenteraad heeft geïnstalleerd. Verder denken zij dat een kinderburgemeester een brug kan slaan tussen kinderen in de gemeente en de politiek en dat kinderen van hun kinderburgemeester meer kunnen leren over democratie, participatie, politiek, de gemeente en hun eigen rechten. Daarom zou de gemeente, tenminste als het aan D66 en GroenLinks ligt, bij het uitwerken van plannen om jongeren te betrekken bij de gemeente actief een kinderburgemeester moeten betrekken. Wethouder Denise Mulder (Maassluis Belang) zij kinderen zeker te willen betrekken bij wat er in de stad gebeurt. “Kinderen hebben soms heel innovatieve ideeën.” 

Warme huiskamers

Een motie van Leefbaar Maessluys om de precariobelasting te verlagen en gedeeltelijk af te schaffen haalde het eveneens niet. Jorrit Keijzer (PvdA) wees de indieners ervan erop dat het om een structureel bedrag gaat wat in de begroting is opgenomen en wat dan telkens gedekt moet worden. Het idee om het bedrag uit het Corona Noodfonds te bekostigen leek hem maar ook anderen plus de wethouder Financiën geen goed idee. De PvdA besloot haar motie Warme huiskamers in de stad, samen ingediend met CDA, VVD, Maassluis Belang, ChristenUnie en GroenLinks, in te trekken. Daarin werd het college gevraagd om in contact te treden met instellingen in de stad om ‘warme huiskamers’ te creëren en te kijken of de gemeente zelf ook een dergelijke huiskamer kan faciliteren door de week. Bijvoorbeeld in het werkcafé. De gemeente zou op die manier aansluiten bij instellingen die dat al doen. 

Veilige vlieten

De motie Veilige vlieten van GroenLinks kreeg ook onvoldoende steun van de gemeenteraad. In de motie werd het college verzocht ‘een voorstel uit te werken maatregelen te treffen, waarmee mensen en dieren op een veilige en zelfstandige manier de kant kunnen opkomen bij de vlieten in Maassluis (als zij daar in mochten vallen, red.). En hoewel de motie dus niet werd aangenomen, kreeg GroenLinks-fractievoorzitter Raoul Kleijwegt wel een boekje van voormalig stadsgenoot en schrijver Maarten 't Hart, waarin een verhaal staat over een paard dat in de Vliet terechtkomt. "Hoe dat paard er weer uitkwam, moet u zelf maar lezen”, zei de burgemeester.


Lees meer op www.rodi.nl/maassluis.