Mogelijk meer intelligente verkeerslichten

Chrit Wilshaus

De gemeente is van plan om in de toekomst verkeerslichten te vervangen door intelligente verkeersregelinstallaties (VRI). Deze bieden veel voordelen. Bijvoorbeeld als het gaat om de doorstroming.

Dat schrijft wethouder Sjef Evers (VVD) in een recent verschenen raadsinformatiebrief (RIB). Bij de Begrotingsraad 2021 werd een motie aangenomen waarin gevraagd werd om te onderzoeken of er op meer kruispunten een intelligente VRI geplaatst kan worden om het verkeer beter te laten doorstromen. Dit op basis van de positieve ervaringen met een dergelijke installatie op de Albert Schweitzerdreef.

Om in de toekomst de bereikbaarheid van Maassluis te waarborgen is volgens de portefeuillehouder de aanpassing van twee kruispunten op de Laan 1940-1945 noodzakelijk. In zijn brief noemt hij twee locaties: de Prinses Julianalaan/Zuiddijk en de P.C. Hooftlaan/Mesdaglaan. Op laatstgenoemde locatie is nu nog een rotonde. Destijds aangelegd met vooral het argument dat dit de doorstroming juist bevordert.

Bij de Begrotingsraad van twee weken geleden merkte Evers op om (een aantal) rotondes wellicht weer om te bouwen tot kruispunten. Vooral vanwege de vele (bijna) ongelukken die er gebeuren. Die kruispunten zouden dan kunnen worden voorzien van intelligente VRI's. In hoeverre daar al plannen voor zijn, is onduidelijk. Intelligente VRI's zijn wel duurder dan de huidige verkeerslichten. In zijn brief wijst het collegelid erop dat hij nog uitzoekt hoeveel duurder ze zijn. Bij het uitvoeringsplan, dat volgend jaar verschijnt, wil hij daarop terugkomen. Dat plan hoort bij de onlangs door de gemeenteraad vastgestelde wegenstructuurvisie.