Bewoners Haven willen nieuwe nulmeting met oog op mogelijke schade

Er moet een speciale verzekering komen die mocht er door werkzaamheden aan de kademuur schade ontstaat aan panden deze vergoed. Daarvoor is het nodig dat er (opnieuw) een nulmeting wordt verricht. 

Chrit Wilshaus

Om schade aan percelen aan de Haven vast te kunnen stellen, kan die nieuwe nulmeting dan vergeleken worden met een eindmeting. (In 2019 werd een dergelijke meting ook uitgevoerd). Dat betoogde Havenbewoner Sjoerd Zwart dinsdagavond in de commissie. Die boog zich over het verzoek van het college om voor de voorgenomen werkzaamheden aan de Havenkademuur een extra krediet beschikbaar te stellen van 1,4 miljoen. De commissie kon zich hierin vinden. Volgens Zwart is de afhandeling van schade zoals de gemeente nu voor ogen heeft te ingewikkeld en zullen bewoners voor de schade opdraaien. “Want een ‘gewone’ verzekeraar zal willen dat je het causaal verband aantoont tussen jouw schade en de werkzaamheden. Dat bewijzen, is gewoon niet te doen. Verzekeraars zullen altijd onder zo’n claim proberen uit te komen. Omwonenden moeten veel beter weten waar zij aan toe zijn.” Wethouder Sjef Evers (VVD) zei dat bij aangetoonde schade de gemeente als opdrachtgever verantwoordelijk is en die schade zal vergoeden. Ongeacht of de verzekering waarbij de gemeente claimt wel of niet uitkeert. Zwart zou graag zien dat de wethouder deze toezegging op papier zou zetten plus een termijn waarbinnen de vergoeding dan betaald wordt. Over de wijze waarop het werk binnen het bouwteam technisch is voorbereid, de rol van de gemeentelijk projectleider en de gekozen werkwijze, was Zwart zeer tevreden. Het garandeert volgens hem de minste overlast voor omwonenden. 

Ook Marcel Groosman, eveneens eigenaar van een pand aan de Haven, was vol lof over de voorgenomen werkwijze. Net als Zwart wees hij erop dat door de uitvoering van het werk schade kan ontstaan aan de aanliggende panden "te vergelijken met aardbevingsschade.” Met de door de gemeente voorgestelde verzekering is de kous volgens Groosman echter niet af. "De bewijslast ligt bij de eigenaar van het betreffende pand. Wijst de verzekeraar de claim af dan staat de eigenaar met lege handen en een beschadigd pand. Wij kunnen de bewijslast alleen maar waarmaken als wij over de nodige gegevens beschikken.” En dus pleitte ook hij voor een nieuwe nulmeting.


Lees meer op www.rodi.nl/maassluis.