Loek Jansen laat zien dat zijn hond Bob niet veel meer heeft aan dit speeltoestel.
Loek Jansen laat zien dat zijn hond Bob niet veel meer heeft aan dit speeltoestel. ((Foto: Patrick Wanders. ))

Loek Jansen ‘lam geslagen’ na vandalisme hondenspeelplaats

Algemeen

Loek Jansen wordt er moedeloos van. De vernielingen op de hondenspeeltuin in het Berkenbosje raken hem. Hij spreekt van forse schade, die door de vrijwilligers niet eenvoudig te herstellen is.

Door Kor Kegel

Loek Jansen was in 2019 initiatiefnemer om de hondenspeeltuin aan te leggen. De gebiedscommissie Rozenburg honoreerde zijn bewonersinitiatief en met medestanders zorgden hij voor een keurig speelgebiedje waar honden leuke dingen kunnen leren, zoals door grote autobanden heen rennen of door een pvc-pijp kruipen. Er waren Rozenburgers die het jammer vonden dat de speelplaats niet omheind was, zodat honden niet zouden kunnen weglopen of wegzwemmen via de sloot, maar niettemin voorziet de hondenspeelpaats in een behoefte.

Geen besef bij jongeren

“Het is jammer dat jongeren totaal geen besef meer hebben van Mein und Dein,” zegt Loek Jansen. Zes vrachtautobanden werden in brand gestoken. Ook ging een groot oppervlak aan houtsnippers in vlammen op. Rond de jaarwisseling werd de lange en zware pvc-buis met zwaar vuurwerk opgeblazen. “Zes grote autobanden krijg je niet zomaar. En vijf vierkante meter aan houtsnippers gaat niet in een plastic zakje. Ik ben ook de jongste niet meer en sta nu om het punt ermee te stoppen. Door het aanhoudend vandalisme ben ik eigenlijk wat lam geslagen.”

Brandweer

De brandweer moest eraan te pas komen om het vuur te blussen. Leden van de gebiedscommissie spreken schande van het vandalisme. “Rozenburg is een prachtig dorp, dat barst van vrijwilligers en barst van mooie ideeën en fantastische initiatieven. Tegelijk zijn er ook individuen die er lol in hebben om dat om zeep te helpen. Ditmaal bederft het tuig de lol voor de Rozenburgse hondenbezitters,” zegt de technisch voorzitter van de commissie. “Met de beste wil van de hele wereld kan ik niet begrijpen dat men zoiets doet.” Hij vraagt de jongere tot inkeer te komen. “Stop met deze vernielzucht!”