Arno Bonte krijg het advies de flora en fauna op de Landtong Rozenburg te beschermen.
Arno Bonte krijg het advies de flora en fauna op de Landtong Rozenburg te beschermen. ((Foto: Casper Rila. ))

Advies aan Arno Bonte: ‘Houd rekening met flora en fauna!’

Algemeen

De wethouder voor duurzaamheid, luchtkwaliteit en energetransitie, Arno Bonte, is na een bezoek aan de Landtong Rozenburg naar de Coolsingel teruggekeerd met het dringende advies om onderzoek te doen naar de effecten van een enorme windturbine op de flora en fauna.

Door Kor Kegel

De wethouder kreeg dat advies van Stichting Leve de Landtong. De stichting vindt de plaatsing van een hoge windmolen in de Begrazingsweide een onzalig plan en liet de wethouder een waarheidsgetrouwe impressie zien. De windturbine is hierin gemonteerd naast de Thialf, het grootste kraanschip van Heerema. Als de Thialf op zijn hoogst in het Calandkanaal ligt, is de top van de kraan op 130 meter hoogte. De as van de beoogde windturbine is 139 meter hoog, maar de wieken worden 95 meter lang en hebben dus een rotordiameter van 190 meter.

Helft natuurgebied

Dat is ook de reikwijdte, want de gondel van de turbine draait zodat de bladen op de wind gericht zijn. Het deel van de Begrazingsweide waar de turbine gepand is, is 245 meter breed. Zelfs al komt de turbine zo dicht mogelijk aan de Noordzeeweg, dan nog beslaan de wieken meer dan de helft van het natuurgebied. Te verwachten is dat vooral de trekvogels en vleermuizen daardoor getroffen worden – en daar zitten beschermde soorten bij.

Geluidhinder

Maar windturbines zorgen ook voor geluidhinder en daar hebben ook andere dieren last van – en uiteraard de recreanten op de Landtong Rozenburg. Behalve de beoogde locatie is er ook een alternatieve locatie dichter bij het Calandpark. Beide locaties in de Begrazingsweide zijn voor Leve de Landtong niet bespreekbaar.

Het gesprek vond vorige week plaats op verzoek van wethouder Bonte zelf. Hij werd ontvangen bij Paal 83. Door de mist was het zicht zo slecht dat Leve de Landtong de wethouder niet kon laten zien welke impact de beoogde windmolen zal hebben op het natuurgebied.

Duidelijke boodschap

Arno Bonte had een duidelijke boodschap: het gemeentebestuur streeft ernaar het bedrijf Pondera een vergunning te verstrekken voor plaatsing van de windmolen, maar pas nadat er inspraakavonden zijn geweest waarbij bewoners hun bezwaren kenbaar kunnen maken. Die bezwaren zullen gewogen worden. De eerste inspraakavond vindt zo mogelijk nog in januari plaats. Omdat de verwachting is dat het een digitale bijeenkomst wordt, heeft wethouder Bonte de stichting verzocht om naar de ‘studio’ te komen van waaruit de inspraakavond gestreamd wordt. Leve de Landtong heeft in beraad of ze op dat verzoek ingaat. “Als we aanwezig zijn in de studio, dan is dat enkel om de belangen van onze prachtige Landtong te behartigen en niet omdat we aan de kant van de gemeente staan,” zegt het bestuur.

Advies

Dat blijkt ook wel uit het advies dat de stichting de wethouder meegaf. Er moet in 2022 gedegen onderzoek komen naar de effecten van een windmolen op de planten- en dierenrijkdom op de Landtong Rozenburg. De vogeltrek in het voorjaar en het najaar moet daarbij betrokken worden. De uitkomsten van dat onderzoek moeten zwaar meewegen in de uiteindelijke besluitvorming, vindt de stichting.

Leve de Landtong roept de Rozenburgers op om kritische vragen te bedenken en deze krant en de Facebookpagina van de stichting goed in de gaten te houden om de data van de inspraakavonden te noteren. Leve de Landtong hoopt op massale aanmeldingen voor de digitale bijeenkomsten. Omdat er vanuit Maassluis ook verzet tegen de windmolen te verwachten is, zal de stichting alle informatie delen.