Lenie Simons toont onder andere dit schilderij.
Lenie Simons toont onder andere dit schilderij. (Foto: )

Biblio Art stelt expositie in teken van 150-jarig bestaan Nieuwe Waterweg

Algemeen

Stichting Kunst en Cultuur Rozenburg (SKCR) brengt op de volgende expositie in de bibliotheek een aantal maritieme schilderijen en foto’s bijeen. Daarmee haakt SKCR in op de activiteiten rond het 150-jarig bestaan van de Nieuwe Waterweg.

Door Kor Kegel

Dat de expositie wordt geopend door drs. Aart van der Houwen, voorzitter van de Historische Vereniging Oud Rozenburg, wekt de verwachting dat het publiek behalve over de drie deelnemende kunstenaars ook meer te weten komt over de ontstaansgeschiedenis van het in 1872 geopende kanaal langs Hoek van Holland. 

Pieter Caland

Naar een ontwerp van waterbouwkundig ingenieur Pieter Caland werden de duinen van De Hoek doorgestoken om het de groter wordende schepen beter mogelijk te maken de Rotterdamse haven te bereiken. De doorgraving was 4,3 kilometer lang. Veel later, door de verbreding van het strand, is de Nieuwe Waterweg nog iets langer geworden.

Biblio Art

De maritieme expositie van SKCR maakt deel uit van Biblio Art, een samenwerkingsverband met de bibliotheek. Er zal werk te zien zijn van Lenie Simons, Karel Vermeer en Patrick Wanders, alle drie wonend op Rozenburg.

Lenie Simons exposeert al vanaf 1980. Zij behoort tot de zeeschilders van de Blauwe Wimpel, een maandblad voor maritieme informatie. Haar onderwerpen variëren van sleepboten tot visserijschepen en kraanschepen.

Karel Vermeer kreeg op zijn werk opdrachten om binnenvaartschepen te tekenen. Toen hij met de vut ging, heeft hij les genomen bij Bram Jonkers die hem in het voormalige Het Anker lesgaf in het schilderen van zeeschepen met olieverf.

Patrick Wanders heeft na zijn werk als politiefotograaf na een stop van acht jaar de fotografie weer opgepakt. Hij werkt momenteel als vaste fotograaf voor de Rozenburgse Courant/de Schakel. Hij is recentelijk gestart met macrofotografie, waarbij je objecten op zeer korte afstand fotografeert met de bedoeling ze zo groot af te beelden dat details zichtbaar worden die je met het blote oog niet ziet.

Opening

De maritieme expositie van Biblio Art wordt zaterdag 29 januari om 11.00 uur geopend in de bibliotheek aan de Molenweg, ervan uitgaande dat de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Ernst Kuipers op dinsdag 25 januari geen roet in het eten gooit. SKCR zorgt voor koffie met wat lekkers en de bezoekers kunnen in kleine groepjes de tentoonstelling bekijken. Daarna zal een aantal leden van het Rozenburgse jeugdmusicalkoor Giullare onder leiding van Annette Copier en Hugo van Dalen enkele matrozenliedjes zingen. De tentoonstelling duurt tot dinsdag 1 maart en is tijdens openingstijden van de bibliotheek gratis te bezoeken.