Jeroen Bakker en zijn vrouw Bianca vertellen hun verhaal.
Jeroen Bakker en zijn vrouw Bianca vertellen hun verhaal. ((Foto: Linda van der Klooster.))

Veteraan in Rozenburgse Mozaïekroman

Algemeen

In de Rozenburgse Mozaïekroman wordt het immaterieel erfgoed van Rozenburg vastgelegd. In de vorm van een groeiend archief met interviews van Rozenburgers. Zij hebben allemaal een verhaal te vertellen. Over zichzelf, over hun geschiedenis, over hun omgeving.

Deze keer vertellen Jeroen Bakker (49) en zijn vrouw Bianca, beide geboren en getogen Rozenburgers, hun verhaal. Jeroen vertelt hoe hij via dienstplicht in het leger terecht is gekomen. Hij was op vredesmissie in Kosovo van december 1999 tot maart 2000. Ze probeerden om de mensen weer een beetje een zinvoller leven te geven. Alles was er kapot. Huizen, wegen. Er waren nog strijdende partijen.

Eenmaal terug in Nederland moest Jeroen erg wennen. Hij was niet boos op de wereld. Maar zijn vertrouwen in de mensheid was wel beschadigd. Een simpele wandeling in het park kon stress opleveren. Hij had een Post Traumatische Stress Stoornis, PTSS. Hij vocht ertegen, maar twaalf jaar na zijn terugkeer stortte hij toch in. Het gaat inmiddels veel beter en hij heeft een hulphond, Olix.

Jeroen vertelt ook over Stichting De Plunjebaal die in april vorig jaar officieel is opgericht. Ook vertelt hij over de boodschap van De Plunjebaal die hij en Bianca hielpen oprichten en over de belangrijke rol van militairen en veteranen. En nog veel meer. Lees het via www.mozaiekroman.nl