De windmolens op de Landtong zouden beduidend minder opleveren dan verwacht.
De windmolens op de Landtong zouden beduidend minder opleveren dan verwacht. (Foto: Archief MC)

Windmolen heeft weinig opbrengst

Stichting Leve de Landtong heeft van Pondera Development begrepen dat de opbrengst van de geplande windturbine op de Landtong Rozenburg naar verwachting tussen de 25.000.000 en 35.000.000 kilowattuur per jaar is. Omgerekend in geld is dat voor Maassluis en Rozenburg teleurstellend.


Door Kor Kegel

Van elke megawattuur zou veertig tot vijftig cent naar een gebiedsfonds gaan. Dat komt neer op een bedrag van tussen de twaalf- en vijftienduizend euro per jaar, wat Rozenburg en Maassluis dan ook nog zouden moeten delen – misschien zelfs ook nog met de gemeente Rotterdam.

Overleg

Vorige week vond overleg plaats tussen Leve de Landtong en Pondera, het bedrijf dat geselecteerd is om de hoge windturbine in de Begrazingsweide op de Landtong te gaan bouwen. Pondera heeft met de gemeente Rotterdam gekeken naar planning en uitwerking van de onderzoeken naar veiligheid (de dijk, buisleidingen, ligplaatsen) en ecologie.

 Leve de Landtong is bevestigd in het vermoeden dat de effecten op flora en fauna onzorgvuldig in kaart worden gebracht. Bureau Waardenburg is met het ecologisch onderzoek gestart en Pondera gaf aan te verwachten dat het in het eerste kwartaal van dit jaar afgerond kan zijn. Daar is Leve de Landtong het niet mee eens, want in een gedegen onderzoek moet ook de vogeltrek worden meegenomen, zowel in het voorjaar als in het najaar. Pondera is bereid dat aan Waardenburg door te geven.


Er wordt meer gedaan dan veldonderzoek. Pondera gaf aan dat er voor de plaatsing van de windmolen ook getoetst wordt aan wet- en regelgeving en dat er gebruik wordt gemaakt van data. Leve de Landtong vindt dat het onderzoek gebaseerd moet zijn op de actuele situatie en niet op data uit bijvoorbeeld 2018. 


De stichting wil op dit moment positief blijven en ervan uitgaan dat haar inbreng serieus genomen wordt. De stichting voelt de steun van de Rotterdamse gemeenteraad, die in een motie ook de voorwaarde heeft gesteld van gedegen onderzoek naar de effecten op flora en fauna.