Kleintje Natuur uit de oude doos

Vanwege het heuglijke feit dat de Landtong groen mag blijven. Heb ik voor u 10 kleintjes natuur opgediept. Er waren nog geen betonpaden, verder volstrekte wildernis. Het enige dat ontbreekt is de illustratie. Die is in de loop der jaren verloren gegaan. We schrijven 1995.

Door Cornelia Molendijk

Dit gebied, waar talloze dieren en planten te vinden zijn, is er een waar nog van alles mee zou kunnen gebeuren. Ik zal u eens meenemen, zo u wilt. We beginnen onze wandeling nabij de waterzuivering en lopen richting de manege. De zon schijn lekker en doet het geel van de sterbloemetjes die de muurpeper nu laat zien, prachtig uitkomen. Vooral de combinatie met de blauw paarse bloemetjes van het slangenkruid maakt de waterkant tot een lustoord. 


Er staat een bordje met Verboden Toegang., Rijkswaterstaat. Dit is een toegang tot het gebied. Ik mag u natuurlijk niet aanraden dit gebied te betreden, maar een enkeling waagt de stap en gaat er eens kijken. Verderop is een karrenspoor dat leidt tussen bomen en struiken door tot bijna de voet van de vuurtoren. Majestueus verrijzen uit het hoge gras enorme berenklauwen. 


Er zijn verschillende soorten van. Doorgaans worden ze 1.50 hoog. De soort die hier groeit moet de Kaukasische berenklauw zijn. Deze wordt 3 meter hoog. De stengel kan een diameter van 10 cm. hebben. Soms staat hij in tuinen en verwildert hij dan. Pas op met deze plant. Als je de stengels doorsnijdt en het sap op je huid krijgt, vooral als je aan zonlicht bent blootgesteld, kan dat zeer pijnlijke blaren opleveren. 


Toen ik nog in Schiedam woonde heb ik eens op een blinde buitenmuur zo’n grote berenklauw geschilderd. Een buurvrouw die vanaf haar balkon mijn werk had gadegeslagen, gaf commentaar:”Meid, as ik het niet met me eige doppe had gezien, sou ik swere dat daar op ene een berenklauw in je tuin verrese was”