Check je inkomen om te kijken of de hoogte van je kinderopvangtoeslag nog klopt.
Check je inkomen om te kijken of de hoogte van je kinderopvangtoeslag nog klopt. (Foto: PR)

Ontvang je kinderopvangtoeslag?

Drie tips om je inkomen goed in te schatten

Hoeveel kinderopvangtoeslag je in 2022 krijgt, hangt onder andere af van hoeveel je verwacht te verdienen. Met deze tips zorg je er als ouder voor dat jouw kinderopvangtoeslag het hele jaar door met een goed ingeschat inkomen berekend wordt. En verklein je de kans dat je te veel of te weinig toeslag ontvangt.

Voor de hoogte van je toeslag kijkt Toeslagen onder andere naar je toetsingsinkomen. Dit betekent dat elk inkomen meetelt: van inkomsten uit werk tot inkomsten uit een uitkering of alimentatie. Als je een toeslagpartner hebt, telt het gezamenlijke inkomen van jou en je toeslagpartner.


Drie tips voor inschatten inkomsten

- Gebruik de rekenhulp op toeslagen.nl/kinderopvangtoeslag.

In deze tool beantwoord je vragen zoals ‘Ben je ondernemer of zzp’er?’, ‘Heb je een toeslagpartner?’ en ‘Heb je loon uit andere inkomsten, zoals alimentatie?’ Ook vul je per maand in wat je verwachte bruto-inkomen is. Na het invullen van alle vragen, zie je wat jouw toetsingsinkomen is.

Schat je inkomen hoger in

Weet je nog niet hoeveel inkomen je elke maand zal hebben? Schat je inkomen dan liever iets hoger in dan lager. Door hoger in te schatten, loop je minder risico dat je achteraf toeslag moet terugbetalen. Want voor toeslagen geldt: hoe lager je inkomen, hoe meer toeslag je kunt krijgen. Houd er wel rekening mee dat jouw opgegeven inkomen ook gevolgen heeft voor andere toeslagen, zoals huurtoeslag.


Check regelmatig je inkomen

Check gedurende het jaar regelmatig of je toetsingsinkomen nog klopt en wijzig zo nodig. Zeker als je een flexibel inkomen hebt, is dat belangrijk. Vul de rekenhulp bijvoorbeeld elk kwartaal in en wijzig zo nodig via Mijn toeslagen op toeslagen.nl of de app Kinderopvangtoeslag. Maar ook bij een nieuwe baan of wanneer je bijvoorbeeld gaat samenwonen of trouwen en ‘toeslagpartners’ wordt, is het belangrijk je toetsingsinkomen opnieuw in te schatten en veranderingen door te geven.

Verandering heeft invloed

Naast een verandering in (toetsings)inkomen hebben ook andere veranderingen in je leven invloed op je toeslag. Denk aan veranderingen in opvanguren, opvangsituatie (van dagopvang naar buitenschoolse opvang) of gezinssituatie, zoals een scheiding. Verandert er iets?

Geef wijzigingen gelijk door

Check Mijn toeslagen op toeslagen.nl of op de app Kinderopvangtoeslag en geef de verandering meteen door. 

Zo verklein je de kans dat je te veel of te weinig toeslag krijgt. En na afloop van het jaar geld moet terugbetalen of terugkrijgt.


Meer weten? Kijk dan op toeslagen.nl/kinderopvangtoeslag.




































Afbeelding












Download

afbeelding

















Afbeelding











Download

afbeelding




































Noot voor redactie, niet voor publicatie:

Neem voor meer informatie over dit artikel contact op met persvoorlichter Toeslagen Koen Rijk via 06 29 63
92 12 of k.r.j.m.rijk@minfin.nl.






































Geen berichten meer ontvangen van ons? Klik
hier
















Disclaimer

De informatie in dit e-mailbericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde en heeft daarmee de status vertrouwelijk. Openbaarmaking, vermenigvuldiging, verspreiding en/of verstrekking van deze informatie aan derden is niet toegestaan zonder voorafgaande
schriftelijke toestemming van een van de bedrijven (Rodi Media B.V., Rodi Rotatiedruk B.V. en Rodi Verspreiding B.V.) binnen de Rodi Holding B.V.. Rodi Holding B.V. wijst iedere aansprakelijkheid af voor schade ten gevolge van een onjuiste, onvolledige en
ontijdige verzending en ontvangst van de inhoud van deze e-mail. Wij zijn niet aansprakelijk voor eventuele virussen. U wordt verzocht bij onjuiste adressering de afzender direct te informeren en het bericht te vernietigen. Wij adviseren u om bij twijfel over
de juistheid of de volledigheid van het e-mailbericht contact met de afzender op te nemen. Indien u niet akkoord gaat met bovengenoemde voorwaarden dient u deze e-mail direct te retourneren aan verzender, o.v.v. "niet akkoord disclaimer" en dient deze e-mail
als niet verzonden te worden beschouwd. Bij gebruik van de inhoud van deze e-mail aanvaardt u de disclaimer.