'Oppositieloze tijdperk is voorbij'

Woensdag 22 juni vond het debat plaats over het nieuwe coalitieakkoord waarbij de oppositiepartijen eensgezind stelling namen: het akkoord bevat veel woorden, maar weinig concreets. 

Het debat lijkt volgens Leefbaar Maessluys een voorbode op een veranderende politieke cultuur in Maassluis, waarbij in de komende raadsperiode op bepaalde momenten een duidelijkere scheidslijn tussen coalitie en oppositie te zien zal zijn. “We hebben onze kiezers beloofd om de ingeslapen en oppositieloze politiek in Maassluis wakker te schudden en het debat meer zuurstof te geven. Die belofte gaan we inlossen”, zegt raadslid Gary Bouwer.

Op initiatief van Leefbaar Maessluys kwamen dinsdagavond 21 juni alle oppositiepartijen bij elkaar voor een eerste oppositieoverleg. Tijdens het overleg initieerde D66 een ‘Motie uitvoeringsprogramma' die de coalitiepartijen oproept om voor 1 januari 2023 een concreet uitvoeringsprogramma op te stellen. De motie werd oppositiebreed gesteund, de avond erna tijdens het debat ingediend en na felle kritiek stemden ook de coalitiepartijen voor de motie, waardoor deze uiteindelijk raadsbreed werd aangenomen. Volgens fractievoorzitter van Leefbaar Maessluys Jurre van de Merwe laat dit het nut zien van regelmatige oppositie overleggen, waarbij constructieve samenwerking met álle partijen uiteraard voorop dient te staan. "Wij zijn een pragmatische partij, dus goede voorstellen van de coalitie zullen we ondersteunen, maar dat betekent ook dat de coalitie zich ruimhartig moet opstellen voor goede voorstellen uit de oppositie. De verhoudingen zijn in die zin vooral afhankelijk van hoe de coalitiepartijen zich de komende vier jaar opstellen. Maar dichtgetimmerd of niet: het oppositieloze tijdperk is voorbij.”