Burgemeester Haan:

De wethouder die op de meeste steun vanuit de gemeenteraad kan rekenen, is Corine Bronsveld (CDA). Zij werd vorige week woensdagavond met algemene stemmen, dat wil zeggen 23 voor, gekozen. Sjoerd Kuiper (PvdA) en Denise Mulder (Maassluis Belang) kregen de steun van 22 raadsleden, nog steeds een ruime meerderheid. Dat geldt ook voor Sjef Evers (VVD) die met drie stemmen tegen echter wel de ‘minste’ stemmen wist te vergaren.

Het gaat om samenwerking, daadkracht en inlevingsvermogen

Chrit Wilshaus

Volgens burgemeester en behalve raads- ook collegevoorzitter Edo Haan heeft het vorige college hard gewerkt en is er veel gebeurd in de afgelopen vier jaar. Over Mulder, het enige echte nieuwe collegelid, merkte hij op dat zij als (steun)raadslid al haar sporen heeft verdiend, daarmee aangevend het volste vertrouwen in haar te hebben nu haar rol is veranderd. Over wethouder Fred Voskamp (CDA) die niet terugkeert in nieuwe college zei Haan: “Dat is helaas de harde realiteit als je een politieke functie in het openbaar bestuur vervuld. Maar ik ben blij dat Fred bereid is verder te gaan als raadslid. Je had je zaakjes altijd goed op orde; die kennis en deskundigheid is van grote waarde en komt ten goede aan de raad en de hele stad. Op een later moment gaan we nog op een passende manier afscheid nemen van je. Maar nu wil ik al zeggen dat ik zelden zo’n prettige en sympathieke wethouder heb meegemaakt!” De eerste burger benadrukte dat alvast met de overhandiging van een boeket bloemen “als blijk van waardering.”

Belangrijk

Burgemeester Haan wees erop dat het vertrouwen in de landelijke en lokale overheid de laatste jaren aanzienlijk is gedaald. Volgens hem zijn dit turbulente tijden waar we over 50 jaar met verbazing op zullen terugzien en spelen nu ingewikkelde vraagstukken. Vaak tegelijkertijd. De coronacrisis heeft volgens de eerste burger veel zaken op scherp gezet. “Wij zijn de overheid op lokaal niveau en dat vraagt om samenwerking, daadkracht en inlevingsvermogen.” Daarbij is het volgens Haan belangrijk om “te anticiperen op de ontwikkelingen om ons heen.” Om daaraantoe te voegen: “Wij mogen ons gelukkig prijzen dat hier al jarenlang sprake is van een constructieve wijze van politiek bedrijven. Ik hoop echt dat we dat met elkaar blijven doen. Want het gaat goed met deze stad: steeds meer mensen willen hier komen wonen; de grens van 35.000 inwoners hebben we gepasseerd! Mijn wens is om de komende periode nog meer als collectief gezamenlijk aan de slag te gaan vanuit een collegiaal bestuur. Daarbij is het belangrijk om de gemeenteraad, maar zeker ook de inwoners, vroegtijdig te betrekken bij belangrijke ontwikkelingen in deze stad.”